Moods Lifestyle
wandeluitrusting
Travel

Wandeluitrusting in de bergen. Wat neem je mee?

Wandelen in de bergen. Ik vind het heerlijk. Ik ga dan ook het liefst op vakantie naar een bestemming midden in de bergen of naar een bestemming waar de bergen in de buurt zijn. De afgelopen jaren gingen we op vakantie naar Italië en elke keer als we met de auto door Oostenrijk of Zwitserland rijden dan kijk ik weer mijn ogen uit. Wat een natuurpracht. De ruige bergen met hier en daar nog wat witte plakken sneeuw. Niet alleen de bergen in Oostenrijk en Zwitserland brengen mij in vervoering. Ik kan ook heel blij worden van de groene bergen van het Monte Sibillini National Park in Italië. Of de Rocky Mountains in Canada. Of de bergen bij de fjorden in Noorwegen. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

wandeluitrusting

In Nederland wandelen we eigenlijk helemaal niet zo veel, maar dit maken we vaak ruimschoots goed tijdens vakanties. Echt stilzitten als we op vakantie zijn lukt mij niet (behalve met een goed boek!) en ik vind het dan fijn om de wandelschoenen aan te trekken om heerlijk te gaan wandelen in de bergen. Uitdagende wandelpaden, klauteren over rotsen, de frisse berglucht opsnuiven en genieten van de magnifieke uitzichten. De afgelopen vakantie ben ik een paar keer mee gegaan op een begeleide wandeling in het Monte Sibillini gebergte. Er zijn ook genoeg wandelingen die je zonder begeleiding kunt doen, maar bij een wandeling met een gids kom je toch op plekjes waarvan je het bestaan niet wist. Eén van die wandelingen was een zogeheten zwerftocht. In een klein, maar zeer gezellig groepje mensen, heerlijk wandelen en maar zien waar we uitkomen. Niet alleen de paden volgen, maar ook van de paden af gaan. Een goede wandeluitrusting is heel belangrijk als je gaat wandelen in de bergen. Wat neem je allemaal mee?

wandeluitrusting

Wandeluitrusting in de bergen

Wil je in de bergen gaan wandelen dan moet je goed voorbereid zijn. Het is erg belangrijk dat je goed uitgerust op pad gaat en je moet rekening houden met de wisselende weersomstandigheden. Wat is verstandig om mee te nemen op je tocht in de bergen?

 • Goede wandelschoenen. Zeer belangrijk om je voeten goed te beschermen. Hoge wandelschoenen zijn aan te raden, helemaal als je zwakke enkels hebt.
 • Wandelrugzak. Neem een goede wandelrugzak mee, waar je alle spullen in mee kunt nemen. Van een goede stevige wandelrugzak heb je echt geen last als je aan het wandelen bent en je hebt alles wat je nodig hebt bij je.
 • Warme kleding. Ook belangrijk. Het zonnetje kan dan wel volop schijnen, maar een uurtje later kan het weer in de bergen totaal omslaan en loop je in dikke bewolking en regen. Een fleecevest bijvoorbeeld is dan heel fijn tegen de kou.
wandeluitrusting

Het weer kan ineens omslaan in de bergen!

 • Regenkleding. Neem ook altijd voor de zekerheid regenkleding mee. Je kunt zomaar opeens een stortbui op je hoofd krijgen, terwijl een half uur daarvoor de zon nog scheen!
 • Water. Heel veel water. Probeer minimaal 2 liter water mee te nemen. Mocht het heel erg heet zijn, dan zelfs 3 liter water. Per persoon! Het is belangrijk om regelmatig te drinken.
 • Voedsel. Altijd fijn om een voorraadje eten mee te nemen. Na een paar uur wandelen in de bergen krijg je vast trek!
 • Petje (of ander hoofddeksel). Hoog in de bergen kan de zon flink branden op je bolletje. Draag een petje of een ander hoofddeksel en voorkom een zonnesteek!
wandeluitrusting

Een half uur hiervoor scheen de zon nog!

 • Zonnebril. Ook is het belangrijk om je ogen te beschermen. De zon kan erg fel schijnen en als er veel sneeuw ligt dan kun je helemaal verblind worden door het felle licht.
 • Wandelstok. Een wandelstok kan een handig hulpmiddel zijn. Niet iedereen vindt het fijn om met een stok te lopen. Probeer het eens uit!
 • EHBO-setje. Mocht je bijvoorbeeld onderuit gaan en je hand openhalen aan een scherpe rots, dan komt dat EHBO-setje erg goed van pas.
 • Wandelkaart. Wandel je niet onder begeleiding van een gids, maar ga je er zelf op uit? Neem dan een kaart van het gebied mee waar je gaat wandelen. Ook is het belangrijk dat je weet hoe je een wandelkaart moet lezen. Zijn al die lijntjes abracadrabra voor je? Laat het je dan eerst door een professional uitleggen!
 • Kompas. Het kan handig zijn om een kompas bij je te hebben. Mocht je de weg toch kwijtraken en weet je niet meer waar het noorden of zuiden is? Pak je kompas erbij!
 • Zonnebrandcrème. Je kunt in de bergen snel verbranden door de zon. Smeer je goed in. Het liefst al voordat je op pad gaat!
 • Foto- en filmcamera. Tijdens het wandelen kom je zoveel moois tegen. Om dit allemaal vast te leggen is het handig om een goede fotocamera mee te nemen en vind je het leuk om te filmen, vergeet dan ook je filmcamera niet. Je kunt natuurlijk ook gewoon foto’s maken met je telefoon als deze mooie plaatjes kan schieten.
 • Doorzettingsvermogen! Ook niet geheel onbelangrijk. Hoe zwaar de wandeling ook is, probeer door te zetten. Dat ene steile stuk naar de top kan verschrikkelijk zwaar zijn, maar de beloning is vaak ook verschrikkelijk groot! Als je eenmaal op de top staat dan ben je trots op jezelf dat je het toch maar hebt gedaan en vaak is er ook nog een prachtig uitzicht over de bergtoppen of het dal ver beneden je. Genieten!

wandeluitrusting

Nog een paar belangrijke dingen als je gaat wandelen in de bergen:

 • Laat altijd aan iemand weten waar je gaat wandelen. Mocht er iets gebeuren en je bent ’s avonds niet terug bij je accommodatie dan weten ze in ieder geval waar ze moeten gaan zoeken!
 • Laat niets achter in bergen. Alles wat je meeneemt neem je ook weer mee terug. Laat geen verpakkingen van eten of drinken slingeren in de bergen.

 

Vinden jullie het ook heerlijk om te wandelen (in de bergen)? Hebben jullie nog aanvullende tips? Ik hoor het graag!

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Dinja
  11 september 2015 at 22:23

  Hele handige tips! Ik ga ook graag naar de Alpenlanden (Oostenrijk, Zwitserland en Italië) en volgend jaar ga ik voor het eerst samen met mijn vriend naar Zwitserland met de trein.
  Ik ben van plan om veel te wandelen dus dan komen je tips echt goed van pas!

  • Reply
   Patricia
   11 september 2015 at 22:55

   Dank je wel Dinja! Zwitserland, Oostenrijk en Italië zijn ook echt prachtige landen. Met de trein naar Zwitserland is ook gaaf trouwens! Lekker ontspannen en van het uitzicht genieten onderweg. Een mooie vakantie gewenst alvast voor volgend jaar!

 • Reply
  Marijke
  11 september 2015 at 08:34

  Handige blog! Goede wandelschoenen zijn zo belangrijk! Water durf ik al wel eens te weinig meenemen, maar dat zou eigenlijk niet mogen! Ik heb nu een leuke drinkfles, dus dat helpt om toch water mee te nemen 🙂

  • Reply
   Patricia
   11 september 2015 at 22:57

   Dank je wel! Ja, water is ook echt zo belangrijk met wandelen. In Italië was het afgelopen zomer ook echt ontzettend heet, dus er gingen liters water doorheen!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.