Moods Lifestyle
Trollstigen
Travel

Trollstigen, het pad van de trollen!

Eén van de mooiste wegen van Noorwegen is de Trollstigen. De weg vol haarspeldbochten is een knap stukje wegenbouw en biedt  schitterende uitzichten. Vooral voor de passagiers dan. De bestuurder van het voertuig moet echt goed opletten. De weg is verder prima onderhouden, maar op sommige stukken is het wat smaller en er rijdt ook gewoon vrachtverkeer. Daarnaast kunnen er in de zomerperiode ook heel veel bussen rijden.

Wanneer je vanuit de plaats Åndalsnes komt aanrijden dan rij je eerst door het dal. Aan het eind van dit dal rijst er een enorme rotswand voor je op. De weg met meerdere haarspeldbochten ligt tegen de rotswand geplakt. Voordat de weg omhoog gaat is er aan de rechterkant een parkeerplaats. Vrijwel iedereen stopt hier even om een foto te maken. Als je omhoog kijkt zie je het uitzichtpunt dat hoog boven het dal over de rotswand hangt. 

Wandelen

De meeste mensen maken alleen een paar foto’s en rijden dan de Trollstigen op. Er loopt echter ook een mooi wandelpad vanaf de parkeerplaats naar beneden. Een aanrader om dit pad een stukje te volgen. Door bos en over rotsen kom je bij een snelstromende rivier. Over een (ietwat wankel) houten bruggetje, met één touwtje om je vast te houden, kom je bij de overkant. Het pad gaat hier verder langs dichte begroeiing. Wij zagen onderweg veel varens en mooie paarse bloemen. Je moet soms wat klauteren over rotsen en het pad loopt verderop vlak langs de rivier. Je kunt hier heerlijk even bijkomen op één van de rotsen langs de rivier en lekker een meegebrachte snack oppeuzelen. Ondertussen genieten van het stromende water en de hoge bergtoppen! Je komt hier vrijwel geen andere mensen tegen. Heerlijk rustig!

Trollstigen

Vanaf de parkeerplaats onderaan de Trollstigen wandel je naar de rivier.

Trollstigen

Bomen, struiken, mos en bloemetjes op het pad langs de rivier.

Trollstigen

Een stukje van de Trollstigen.

De Trollstigen op!

Terug bij de parkeerplaats. Vanaf hier rij je via 11 haarspeldbochten naar boven. Het kan (vooral in de zomer) erg druk zijn op dit stukje asfalt. In Åndalsnes leggen vaak cruiseschepen aan. De passagiers van deze schepen worden per bussen naar de Trollstigen vervoerd. Het is een erg populair en toeristisch stukje weg.

Onderweg naar boven passeer je een mooie waterval. Boven aangekomen is er een grote parkeerplaats en een informatiecentrum. Hier kun je souvenirs kopen en eten en drinken. Een paar jaar geleden is het hele uitkijkplatform uitgebreid en vernieuwd.

Trollstigen

De waterval bij de Trollstigen.

Trollstigen

De mooie waterpartijen en het bezoekerscentrum boven op de Trollstigen.

Uitzichtplatform Trollstigen

Via een verhoogd wandelpad loop je langs waterpartijen, rotsen en watervallen. Via een trap wandel je verder naar het overhangende uitzichtpunt. Wow, wat een uitzicht heb je hier! Voor dat uitzicht heb je wel een beetje geluk nodig met het weer. Ik heb de Trollstigen meerdere keren bezocht en vaak is er veel bewolking. Soms hangt die bewolking zo laag dat je echt helemaal niets kunt zien van dat mooie uitzicht! Probeer dus op een zonnige dag de Trollstigen te bezoeken. Het uitzicht is dan werkelijk adembenemend!

Last van hoogtevrees? Dan kun je beter niet op het lagere gedeelte van het platform staan. Sommige stukken in de grond van het platform bestaan uit een raster met open stukken. Je kunt hier wel op staan, maar je kijkt dan zo de diepte in!

Trollstigen

Aan het eind van het verhoogde wandelpad is een trap naar het overhangende uitzichtpunt.

Trollstigen

Een kleiner uitzichtpunt boven de waterval.

Trollstigen

Het magnifieke uitzichtpunt over de Trollstigen en het dal.

Winterperiode

Vanaf de parkeerplaats bij het informatiecentrum kun je dezelfde weg weer terug rijden naar Åndalsnes of de weg vervolgen richting Geiranger. Nog zo’n prachtige, maar toeristische omgeving. De Trollstigen (en de weg naar Geiranger) is in de winter gesloten. De winter duurt hier ook wat langer dan in Nederland. De weg is gesloten van oktober/november tot en met eind april/half mei.

Heb jij wel eens over de Trollstigen gereden? Had jij goed weer of kon je helaas niks zien door de laaghangende bewolking?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Marcella
  17 juli 2015 at 10:18

  Wauwww, wat een ongelofelijk mooi gebied! Ik reageerde net al dat we toch écht op pad moeten om Noorwegen te ontdekken, maar deze blog doet dat nog meer bevestigen. Zooooo onwijs gave natuur! Die hoogtevrees is hier overigens wel aanwezig, maar ik neem aan dat ik wel een deel kan wandelen daar?

  • Reply
   Patricia
   17 juli 2015 at 20:29

   Hoi Marcella!
   Dankjewel voor al je reacties! Ja, Noorwegen is echt een fantastisch land! Ik ben er nu al iets van 12 keer geweest en het blijft boeien. De natuur is zo ongerept. Je kunt er echt geweldige wandelingen maken, genoeg tochten die je ook kunt doen met hoogtevrees 🙂

 • Reply
  Marijke
  12 juni 2015 at 11:52

  Wow, dit is zo ongelooflijk mooi! Het stond al zeker op het lijstje, maar ik wist eerlijk gezegd niet dat het zo mooi zou zijn! Ik kan blijven kijken naar de foto’s!! Noorwegen is echt een prachtland!!

  • Reply
   Patricia
   16 juni 2015 at 16:15

   Hoi Marijke,
   Ja, Noorwegen is echt zo geweldig mooi! Ook echt een land voor jullie denk ik. Heerlijk wandelen in de bergen en prachtige uitzichten. De rust, ruimte, natuur…..fantastisch! Ook al komen wij af en toe al voor de vijfde keer op een plek in Noorwegen, we blijven foto’s maken. Het is inderdaad echt een prachtland!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.