Moods Lifestyle
monkey mia
Travel

Travel Tip: Monkey Mia

Australië is één van mijn meest favoriete landen. Er zijn al wat artikelen over Australië verschenen op mijn blog en er zullen er vast nog veel meer volgen! Vandaag aandacht voor het plaatsje Monkey Mia!

Monkey Mia

Tijdens onze reis door het westen van Australië hebben we ook een bezoek gebracht aan Monkey Mia. Vrijwel iedereen die Western Australia bezoekt kan niet om dit toeristische plaatsje heen, hoewel je er flink voor moet omrijden. Monkey Mia is een klein plaatsje ongeveer 800 kilometer ten noorden van Perth. Het ligt op een schiereiland in het Shark Bay Marine Park.

monkey mia

Eén van de Monkey Mia dolfijnen.

Monkey Mia is vooral bekend om de dolfijnen die hier al sinds de jaren zestig bijna dagelijks dichtbij de kust komen. Deze dolfijnen worden elke dag tussen 08.00 uur en 12.00 uur gevoerd. Ze krijgen niet te veel voedsel, zodat ze zelf ook nog blijven jagen om aan voedsel te komen. Het is echt een attractie en bijna elke ochtend staat er een flinke rij toeristen op het strand om deze gebeurtenis te bekijken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Met een beetje mazzel mag je zelf een visje geven aan een dolfijn. Onze oudste zoon Kevin (die destijds nog wat kleiner was!) werd ook uitgekozen. Hij vond het geweldig om de dolfijnen van zo dichtbij te zien en om ze een lekker visje te geven.

Je mag de dolfijnen niet aaien. Dit komt doordat wij mensen bepaalde vetten op onze huid hebben. Dit kan schade toebrengen aan de huid van de dolfijn. Ook mag je geen zonnebrand op je handen en benen hebben gesmeerd als je bij de dolfijnen in het water staat. Dit spul doet pijn aan de ogen van de dolfijnen. Je kunt even verderop ook gaan zwemmen in zee en met wat geluk komen de dolfijnen een kijkje bij je nemen!

Hamelin Pool

Je komt bij Monkey Mia door op de North West Coastal Highway de afslag te nemen naar Denham. Dit is de grootste plaats op het schiereiland met ongeveer 600 inwoners. De afslag is vlakbij het Overlander Roadhouse waar je ook nog even kunt tanken. De afstand vanaf de afslag bij het Overlander Roadhouse tot Denham is circa 130 kilometer. Daarna is het nog 25 kilometer naar Monkey Mia.

monkey mia

De eenzame weg naar Monkey Mia. Over een afstand van ongeveer 150 kilometer zijn wij iets van 3 auto’s tegengekomen!

Onderweg naar Denham kun je een kleine detour nemen naar Hamelin Pool. Hier zijn houten vlonders geplaatst en vanaf deze vlonders heb je een goed zicht op de levende stromatolieten. Dit is erg bijzonder, want stromatolieten zijn eigenlijk levende fossielen. Ze behoren tot de oudste levensvorm op aarde.

monkey mia

De houten vlonders bij Hamelin Pool.

monkey mia

De stromatolieten, de oudste levensvorm op aarde.

Shell Beach

Ook kom je langs het spectaculaire Shell Beach (ongever 45 kilometer voor Denham). Een spierwit strand dat geheel bestaat uit kleine witte schelpjes. De kleine witte schelpjes strekken zich uit over een lengte van ongeveer 120 kilometer. De schelpjes gaan wel tot 10 meter diep! Vroeger, voordat Shark Bay Marine Park een World Heritage Site was, werden er op een paar meter diepte grote plakken schelpjes uitgegraven en maakten ze er gebouwen van. Hoe dieper men ging hoe vaster de schelpjes aan elkaar vergroeid waren. Zo konden ze van de schelpjes natuurlijke muren maken. Deze muren van schelpjes zijn op een aantal plekken in Denham nog te zien. Het is werkelijk een prachtig strand en vaak heb je het hele strand voor jezelf!

monkey mia

Shell Beach, een strand dat volledig bestaat uit, inderdaad, schelpjes!

monkey mia

Het strand bestaat uit allemaal van deze kleine witte minischelpjes.

monkey mia

Overdag op Shell Beach. Het strand hebben we helemaal voor onszelf!

monkey mia

Spelen met de schelpjes op het strand van Shell Beach.

Excursies

Monkey Mia bestaat uit niet veel meer dan het Monkey Mia Dolphin Resort met verschillende overnachtingsmogelijkheden. Je kunt overnachten in villa’s, eenvoudige cabins of op de camping. Er is een visitor center waar je alle informatie kunt krijgen over de omgeving. Ook zijn er verschillende excursies te boeken via Monkey Mia Wildsights. Een aanrader is een tocht met een catamaran, de Shotover. Ze hebben een 100% “geen zeeziek” garantie. Word je wel zeeziek dan betalen ze je 100 Australische dollars terug! Het is heerlijk vertoeven op de catamaran. Er zijn grote netten gespannen tussen de drijvers waar je lekker op kunt liggen. Ook voor kinderen is dit een geschikt boottochtje! Je hebt grote kans om dolfijnen tegen te komen. Vaak zwemmen ze een heel stuk mee met de catamaran. Ook kun je schildpadden, roggen, haaien en dugongs tegenkomen!

monkey mia

Een tocht met de Shotover, een catamaran, is echt een aanrader!

Een andere geweldige excursie is een 4WD tour. Een tour over het schiereiland waarbij je ontzettend veel leert over deze bijzondere omgeving. De chauffeur (tevens gids) laat je kennismaken met verschillende bezienswaardigheden. Je ziet de prachtige natuur en dieren (kangoeroes, echidna’s en meer) en je rijdt over uitdagende onverharde wegen. Ook laat de gids zien welke planten je wel en niet kunt eten en breng je een bezoek aan het prachtige Shell Beach met zonsondergang.

monkey mia

Een 4WD excursie is een geweldige manier om meer te zien van het schiereiland.

monkey mia

Koffiepauze (thee voor mij!) tijdens de 4WD tour boven op een klif met een prachtig uitzicht.

monkey mia

monkey mia

Voor alle excursies met Monkey Mia Wildsights krijg je geweldige garanties. Ze hebben een “Love it, or it’s free” garantie. Heb je het niet naar je zin gehad, dan krijg je gewoon het volledig betaalde bedrag terug. Geen addertjes onder het gras. Ze stellen geen vragen. Dat geld krijg je terug.
Een andere garantie die ze hebben op de tocht met de Shotover-catamaran is een “Animal Warranty”. Mocht je op de cruise geen dieren zien dan mag je de cruise gratis overnieuw doen. Zo vaak als je wilt, totdat je de dieren naar alle tevredenheid hebt gezien! Hoe gaaf is dat? Dat is pas service!

monkey mia

Bezoek aan Shell Beach met zonsondergang.

monkey mia

Ook deze echidna (mierenegel) kun je tegenkomen. Hier heeft hij zich opgerold!

What else?

In Monkey Mia kun je natuurlijk ook gewoon genieten en relaxen op het strand en zwemmen in zee. Of je pakt je snorkel en neemt een kijkje onder water. Daarnaast kun je gaan kajakken of meegaan met een visexcursie. Vang je eigen vis en maak ’s avonds je maaltje klaar op de Australische barbie (BBQ)!

monkey mia

Zonsondergang op het strand bij Monkey Mia Dolphin Resort.

monkey mia

Pelikanen houden je gezelschap op het strand.

monkey mia

Kajakken tijdens de zonsondergang is een prachtige ervaring!

monkey mia

Onderweg naar onze volgende bestemming in Western Australia. Nog een laatste blik op het strand van Shell Beach.

Monkey Mia in het Shark Bay Marine Park is een mooie plek om een paar dagen te vertoeven. Wat een geweldige omgeving! We hebben er ontzettend veel foto’s gemaakt. Onze camera’s bleven klikken.Goed, na het schrijven van dit artikel heb ik enorme heimwee! Ik wil terug!

Ben jij wel eens in Monkey Mia geweest? Zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, zou je er wel naar toe willen aan de hand van bovenstaand verhaal en foto’s?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.