Moods Lifestyle
lodalen in noorwegen
Travel

Travel Tip: Lodalen in Noorwegen

Lodalen in Noorwegen is één van onze favoriete plekjes in Noorwegen.  Het plaatsje Loen is gelegen in de gemeente Stryn in Sogn og Fjordane. Het is een klein plaatsje, ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de grotere plaats Stryn en heeft een geweldige ligging aan het Nordfjord. Wil je hier overnachten dan kun je terecht op de camping met eigen tent, camper of caravan of je kunt één van de houten huisjes huren. Wil je meer comfort dan kun je terecht in het mooie en grote Hotel Alexandra.

lodalen in noorwegen

Lodalen bij Loen in Noorwegen

Vanaf Loen kun je verder rijden het Lodalen in. De weg door dit dal is werkelijk prachtig. De weg wordt steeds smaller en de uitzichten steeds overweldigender. Je passeert verschillende boerderijen, watervallen stromen van de bergen af en het Lovatnet (een meer) heeft de prachtigste kleuren groen/blauw. Na een tijdje zie je aan je rechterhand de berg Ramnefjell. Links is een heel klein parkeerplaatsje waar maar een paar auto’s kunnen staan. Stop hier zeker even als het mooi weer is. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Ramnefjell en het meer. Als je goed kijkt zie je dat er van de berg Ramnefjell enorme stukken rots af zijn gebroken. In het verleden heeft zich hier twee keer een verschrikkelijke ramp voorgedaan.

lodalen in noorwegen

De berg Ramnefjell waar zich in het verleden twee rampen voltrokken

De ramp van 1905

Op 15 januari 1905 kwam er een enorm rotsblok van de Ramnefjell los en donderde naar beneden in het meer. Het rotsblok was ongeveer 100 meter hoog, 50 meter breed en 10 meter diep. Met een enorm geweld kwam dit rotsblok in het meer terecht wat een enorme vloedgolf veroorzaakte van wel 40 meter hoog. Alle huizen van het dorp Ytre Nesdal werden weggevaagd. Ook vele huizen van het dorpje Bødal werden weggevaagd. De toeristenboot, die destijds werd gebruikt om toeristen rond te varen op het mooie meer, werd 350 meter verderop op het land neergesmeten door de golf.

In het plaatsje Bødal stierven 27 mensen en in Ytre Nesdal 34 mensen. Er zijn maar negen lichamen teruggevonden en begraven. Er werden 60 huizen vernield en naast mensen verloren ook vele dieren hun leven. Ze hebben kunnen achterhalen dat er 94 koeien, 10 paarden, 145 schapen en 16 varkens zijn omgekomen.

De overlevenden van deze ramp twijfelden of ze op deze plek moesten blijven wonen of dat ze de vallei moesten verlaten. Uiteindelijk hebben ze veel boerderijen weer helemaal opnieuw opgebouwd, maar wel verder van de oever van het meer af. Geologen geloofden dat de mensen nu veilig waren en dat er geen gesteente van de Ramnefjell meer zou los breken.

De ramp van 1936

Ruim dertig jaar later op 13 september 1936 voltrok zich opnieuw een enorme ramp. De geologen hadden het mis en opnieuw kwam er een enorm rotsblok, met nog grotere afmetingen dan de eerste, los van de Ramnefjell. De vloedgolf had dit keer een hoogte van 70 meter en verwoestte alle boerderijen langs het meer. Dit keer kwamen er 74 mensen om.

Na deze tweede ramp werden de boerderijen in Bødal en Ytre Nesdal niet meer herbouwd.

lodalen in noorwegen

Wegwijzer bij de parkeerplaats tegenover Ramnefjell

Monument en wandeling naar het wrak van de toeristenboot

Naast de weg tussen de plaatsen Bødal en Kjenndal staat een monument ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke rampen. Er staat een grote koperen plaat met alle namen van de mensen die nooit meer zijn teruggevonden.

Vanaf de kleine parkeerplaats kun je beneden in het bos op de rotsen het wrak zien liggen van de toeristenboot die door de ramp 350 meter landinwaarts terecht is gekomen. Je kunt vanaf de parkeerplaats een wandeling naar beneden maken. Je komt dan langs het bootwrak en je loopt over de rotsen die destijds van de berg af zijn gedonderd. De rotsen zijn nu weer begroeid met veel bomen en struiken.

lodalen in noorwegen

Het bootwrak wat 350 meter landinwaarts is gegooid door de vloedgolf

lodalen in noorwegen

Het wrak blijft liggen in het bos ter nagedachtenis aan de ramp

lodalen in noorwegen

Het wrak is overwoekert door planten

Wanneer je een stuk verder loopt dan het wrak kom je op een wat meer open gedeelte waar je over de kale rotsen loopt. De grote berg Ramnefjell torent boven je uit. Er staat een groot ijzeren kruis op de rotsen. Ook weer ter nagedachtenis aan de mensen die om zijn gekomen. Ook staat er een houten bankje waarop je even kunt uitrusten en alle indrukken in je op kunt nemen.

lodalen in noorwegen

Uitdagend wandelpad voor de kinderen

lodalen in noorwegen

Bovenop de rotsen waar een kruis staat voor de mensen die omgekomen zijn bij de rampen

lodalen in noorwegen

Het kruis kijkt uit over het dal met het Lovatnet en de omringende bergen

lodalen in noorwegen

Even bijkomen op het bankje en alle indrukken in ons opnemen

Het is erg bijzonder om hier rond te wandelen. Het idee dat er meer dan 100 lichamen nooit zijn teruggevonden en dat de resten daarvan overal verspreid onder de rotsen en op de bodem van het meer liggen is best een beetje huiveringwekkend. De wandeling gaat verder en gaat een stuk door het bos en komt daarna langs de plek waar vroeger de boerderijen hebben gestaan. Nu is het een grote kale vlakte. Het pad komt uit op de weg naar de kleine parkeerplaats bovenop de heuvel.

lodalen in noorwegen

Hier lag vroeger het dorpje Bødal

lodalen in noorwegen

Verderop langs de weg kom je deze leuke brievenbussen tegen

Kjenndalsbreen

Na het bezoek aan de Ramnefjell gaat de weg verder. Bijna aan het einde van de weg moet je tol betalen voor het laatste stukje. De weg wordt hier onverhard. Even later kom je bij een kleine brug waar je de auto kunt parkeren. Hier loop je zo over de vele kiezelstenen naar het riviertje. Het water is ijskoud, want het komt van de prachtige Kjenndalsbreen (de gletsjer van Kjenndal). Vanaf deze brug en langs de waterkant heb je een subliem uitzicht op deze prachtige gletsjer. Met de auto rijd je nog een klein stukje verder tot je bij een parkeerplaats komt.

lodalen in noorwegen

Vanaf de brug heb je dit mooie uitzicht

lodalen in noorwegen

De prachtige Kjenndalsbreen

Vanaf deze plek wandel je over een klein paadje naar de gletsjer. Het is aan te raden om deze wandeling te maken wanneer de zon in het dal schijnt, zo rond het middaguur is een mooie tijd. Als je op dit pad in de schaduw loopt dat kan het al snel erg koud worden. Er waait soms veel wind uit de richting van de gletsjer wat erg koude lucht door het dal laat waaien. Zodra de zon schijnt is het gelijk al een aangenamere temperatuur. Zodra je aangekomen bent bij het einde van de gletsjer kun je het ijs aanraken en overal hoor en zie je kleine stroompjes met ijskoud water. Wij hebben hier even een tijdje gezeten en genoten van de spectaculaire omgeving en van onze meegenomen lunch! Hierna rijd je over dezelfde wel helemaal weer terug naar het plaatsje Loen aan de Nordfjord.

lodalen in noorwegen

Het wandelpad richting de gletsjer

lodalen in noorwegen

De gletsjer in volle glorie!

lodalen in noorwegen

Close up Kjenndalsbreen

lodalen in noorwegen

Even omdraaien en dan zie je het mooie dal met de hoge bergen

lodalen in noorwegen

We kunnen de gletsjer bijna aanraken

lodalen in noorwegen

Ja, we zijn er! Geweldige omgeving, genieten van de schitterende natuur!

Lijkt het jou wat om Lodalen in Noorwegen te bezoeken? Neem van mij aan, het is er werkelijk adembenemend mooi!

Liefs, Patricia

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.