Moods Lifestyle
Travel

Travel Tip: Gunung Mulu National Park

Een paar jaar geleden heb ik voor mijn werk een studiereis gemaakt naar Maleisisch Borneo. Dit was op uitnodiging van Malaysia Airlines en het Malaysia Tourism Board.

Borneo

Borneo bestaat uit een Indonesisch deel (Kalimantan) en een Maleisisch deel. Ik bezocht Sarawak wat in het noordwesten ligt van het eiland. Het andere deel heet Sabah.

Eén van de hoogtepunten van Sarawak (naast natuurlijk het bezoek aan de Orang Oetans!) vond ik het Gunung Mulu National Park. Vanaf Kuching, de hoofdstad van Sarawak, vlieg je via Miri naar Mulu in Noord-Sarawak. Je komt aan op een schattig mini vliegveldje en vanaf daar kun je je weg vervolgen in het park.

Gunung Mulu National Park

Het park heeft prachtige zandsteenformaties van de berg Gunung Mulu. Deze berg heeft een hoogte van 2376 meter. De zandsteenformaties worden de Pinnacles genoemd en zijn circa 50 meter hoge scherpe rotspunten. Het park is voornamelijk bekend om de vele grotten. Op dit moment zijn er vier grotten toegankelijk voor publiek.

Welkom in Gunung Mulu National Park

Welkom in Gunung Mulu National Park

Deer Cave

De indrukwekkende Deer Cave heeft een afmeting van 120 meter tot 145 meter hoog bij 120 meter breed en is twee kilometer lang. Er leven miljoenen vleermuizen in de grot. Elke avond rond 18.00 uur kun je getuige zijn van een uniek schouwspel. Buiten voor de ingang van de grot staan bankjes. Vanaf deze plek heb je goed zicht op de miljoenen vleermuizen die elke avond rond 18.00 uur in grote zwermen de grot verlaten. Ze gaan dan op zoek naar voedsel. Terwijl de vleermuizen de grot verlaten zie je heel veel zwaluwen die juist de grot in willen om daar te overnachten. Soms vliegen er ook haviken rond die af en toe proberen om een vleermuis te vangen. Het is werkelijk indrukwekkend om die zwermen vleermuizen te zien tegen de achtergrond van de schemerlucht.

Deer Cave

Deer Cave, Mulu NP

abraham lincoln

Abraham Lincoln silhouette

Klaar voor het spektakel

Klaar voor het spektakel

Zwermen vleermuizen verlaten de grot

Zwermen vleermuizen verlaten de grot

Nog meer grotten

Naast Deer Cave kun je ook nog de Clearwater Cave bezoeken, met 75 kilometer lengte de langste van Zuidoost-Azië. De Lang’s Cave is de kleinste grot, maar wel de mooiste met vele kleurrijke stalactieten, stalagmieten en verschillende rotsformaties. Tot slot de Cave of the Winds welke ook wel de “kamer van de koning” wordt genoemd. Alle grotten zijn voorzien van looppaden en trappen. De grootste ruimte is de Sarawak Chamber. Deze is alleen te bereiken samen met een gids en een wandeling van tien tot vijftien uur (retour). In deze enorme ruimte, de grootste grotkamer ter wereld, schijnen wel veertig Boeings 747’s te passen!

Wat nog meer?

Het Gunung Mulu NP heeft verder een prachtige flora en fauna. Mooie bloemen en planten en lawaaierige vogels en apen. Je kunt met een longboat op pad over de rivieren of met een houten vlot. Ook kun je een Canopy tour doen waarbij je hoog tussen de bomen over stalen bruggen loopt. Als je heel stil bent kun je veel dieren zien. Daarnaast kun je een lokale stam bezoeken. De stam die ik heb bezocht woonde eerst in een longhouse, maar deze was kort voordat wij kwamen helemaal afgebrand. Ze wonen nu in kleinere huisjes.

In het park zijn veel looppaden aangelegd, maar er zijn ook een aantal paden waarbij je over de aarde/modder loopt. Doe dichte schoenen aan, want er zijn veel bloedzuigers. Een poncho is uiteraard ook aan te raden, want je bent in het regenwoud en het regent er dus vaak! Get ready for some photo overload:

Canopy tour

Canopy tour

Pootje baden (ja, ik had hier nog korter haar ;-)

Pootje baden (ja, ik had hier nog kort haar 😉

Loopplanken in het park

Loopplanken in het park

Ingang Deer Cave

Ingang grot

Hagedisje

Hagedisje

Wandelen door de jungle

Wandelen door de jungle

Wie weet wat dit is? Ik niet.

Wie weet wat dit is? Ik niet.

Libelle

Libelle

Ja, deze kwamen we ook tegen, brrr

Ja, deze kwamen we ook tegen, brrr

Huisjes van de lokale stam

Huisjes van de lokale stam

De stam was net het longhouse verloren door een brand

De stam was net het longhouse verloren door een brand

Nu verblijven ze in verschillende kleinere huisjes

Nu verblijven ze in kleinere huisjes

Lokale vrouw

Lokale vrouw

Varen

Varen over de rivier

Gezellig met zijn tweetjes schommelen

Gezellig met zijn tweetjes schommelen

Wie van jullie is wel eens in Sarawak en/of  Gunung Mulu NP geweest?

Liefs Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.