Moods Lifestyle
Briksdalsbreen
Travel

Travel Tip: Briksdalsbreen in Noorwegen!

In de provincie Sogn og Fjordane ligt het plaatsje Olden. Idyllisch gelegen aan de prachtige Nordfjord. Vanaf Olden loopt een schitterende weg het Briksdal in. Je passeert het meer van Olden (Oldevatnet) en even later kom je bij een parkeerplaats uit.

Briksdalsbreen

De weg langs Oldevatnet.

Nadat je de auto hebt geparkeerd loop je een stukje verder omhoog. Daar vind je een kantoortje waar je meer informatie kunt krijgen over de Briksdalsbreen, een mooie gletsjer aan het einde van het dal. De Briskdalsbreen is waarschijnlijk de meest bezochte gletsjer van Noorwegen. De ligging is werkelijk prachtig! Vanaf het kantoortje loopt er een pad helemaal naar de gletsjer. Je kunt vanaf hier het pad al wandelend volgen. Het pad loopt geleidelijk aan steeds omhoog.

Wandelen naar de Briksdalsbreen

Voor wie niet zo goed ter been is staan er elektrische karretjes. Zo’n karretje heet een Trollbil (bil = auto in het Noors!). Tegen betaling kun je er gebruik van maken. Je kunt er ook voor kiezen om heen een Trollbil te nemen en op de terugweg te wandelen. De Trollbil brengt je niet helemaal tot aan de gletsjer. Het laatste stukje moet je zelf nog lopen.

Wil je wandelen naar de gletsjer dan zijn er twee routes. Eén route volgt het gewone pad waar ook de elektrische karretjes op rijden. Je komt zo langs een mooie waterval. Deze grote waterval stuift soms heel erg veel water over de weg. Helemaal als de waterval op zijn grootst is haal je zeker een nat pak! Ga je met een karretje dan kun je je beschermen tegen het opstuivende water met een zeil wat in de kar aanwezig is. Een ander wandelpad gaat over de rotsen via de bovenkant van de waterval. Het pad gaat steil omhoog en biedt van bovenaf een schitterend zicht op het dal.

Briksdalsbreen

De waterval is in het vroege voorjaar niet zo groot.

Briksdalsbeen

De waterval wat later in het jaar. Je krijgt zeker weten een nat pak! Zien jullie de Trollbil?

Briksdalsbreen

De brug voor de waterval in het vroege voorjaar.

Briksdalsbreen

De brug voor de waterval later in het jaar!

Uiteindelijk kom je bij de gletsjer en het gletsjermeer. Het is omgeven door hoge rotswanden en losliggend gesteente. Er waait vaak een fris windje vanaf de gletsjer, dus het is aan te raden om een warm vestje mee te nemen voor de zekerheid. Door de hoge rotswanden kan er in de ochtend nog een groot gedeelte in de schaduw liggen, dit maakt het een stuk kouder. Probeer daarom de gletsjer te bezoeken een beetje op het midden van de dag. De zon staat dan precies goed in het dal. Zoek een plekje op in de zon en geniet van het uitzicht (en je meegebrachte lunch!).

De laatste jaren trekt de gletsjer zich helaas steeds meer terug, maar het blijft een indrukwekkend gezicht. Helemaal als je je bedenkt dat de Briksdalsbreen maar een klein stukje is van de veel grotere gletsjer Jostedalsbreen. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer op het Europese vasteland.

Briksdalsbreen

De Briksdalsbreen in 2008.

Briksdalsbreen

De Briksdalsbreen in 2012, het middenstuk is er niet meer en het meer is een stuk groter door al het smeltwater.

Zomerdrukte

In de zomer kan het enorm druk zijn om het meer bij de gletsjer. Olden is een heel klein dorpje, maar toch een belangrijke cruisehaven. In het voorjaar en de zomer liggen er vaak grote cruiseschepen voor anker in het fjord. De passagiers worden dan met bussen naar de parkeerplaats bij de gletsjer gebracht. Probeer je bezoek aan deze gletsjer daarom ook te plannen op een dag dat er geen schip ligt. Dit kun je vooraf informeren bij de plaatselijke VVV in Stryn (een dorp even verderop) of zoek het op via deze website. Je kunt hier precies terugvinden welk cruiseschip er wanneer voor anker ligt bij Olden. Je kunt ook op het schip klikken en dan wordt er aangegeven hoe groot het schip is en hoeveel passagiers er aan boord kunnen.

Briksdalsbreen

De rubberen bootjes op het gletsjermeer.

Wij zijn meerdere keren bij de Briksdalsbreen geweest. Eén keer hebben wij meegemaakt dat het erg druk was. We zijn toen aan de linkerkant van het meer de rotsen opgeklommen en hebben daar heerlijk in het zonnetje gezeten. Ondertussen genietend van de indrukwekkende omgeving om ons heen. Kijk wel uit als je over de rotsen gaat klauteren, er kunnen altijd stenen los liggen!

Tijdens het toeristenseizoen in de zomer kun je met rubberen boten over het meer varen. Het is vrij prijzig en je zit als haringen in ton in die boot. Ik zie er zelf de meerwaarde niet van (zo groot is het meer ook niet), maar toch doen veel mensen dit. Vooral de passagiers van de cruiseschepen staan in de rij om aan boord te gaan van deze rubberen boten.

Nadat je alle indrukken in je hebt opgenomen wandel je weer terug over het pad richting de parkeerplaats. Daar vind je ook nog een restaurant met een klein terras waar je even bij kunt komen van het wandelen.

Het is een erg toeristische plek, maar toch zeker één die je gezien moet hebben. Niet alleen de gletsjer is mooi, maar het hele dal naar de gletsjer toe is geweldig om doorheen te wandelen. Veel water, veel groen en aan het einde de hoge kale rotswanden en de gletsjer! Nog een paar mooie foto’s van deze omgeving:

Briksdalsbreen

Even uitrusten bij de waterval. Wanneer de waterval op zijn grootst is dan kun je hier dus echt niet zitten!

Briksdalsbreen

Vanaf de gletsjer loop je weer terug richting het begin en dan heb je dit uitzicht.

Briksdalsbreen

Hier is de rivier nog een lieflijk stroompje, maar deze kan soms veranderen in een woest kolkende rivier.

Briksdalsbreen

Neem vooral je fotocamera mee, want je blijft plaatjes schieten! Onderweg langs het wandelpad.

Briksdalsbreen

Weerspiegeling

Ken jij de Briksdalsbreen al?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.