Moods Lifestyle
schoolbanken
Persoonlijk

Terug in de schoolbanken!

Onze oudste zoon zit in groep 8 en daarom zijn we dit jaar druk in de weer om een middelbare school voor hem uit te zoeken. Hij is zelf al een keer met een paar klasgenoten naar een middelbare school hier in de buurt geweest om te kijken over het vak O&O iets voor hem is. Dit vak wordt gegeven op het Technasium (HAVO-niveau) en Bétadesign (MAVO-niveau). O&O staat voor Onderzoek & Ontwerpen. Bij dit vak werk je elke 8 weken aan een project. Je werkt in groepjes en samen moet je een oplossing bedenken voor een probleem van een (echt) bedrijf. Je gaat eerst onderzoeken en daarna ontwerpen. Na de 8 weken toon je je ontwerp aan het bedrijf en presenteer je aan het bedrijf waarom je dit ontwerp bedacht hebt. Onze zoon zat in een team met vijf anderen kinderen en ze moesten een drijvend huis ontwerpen en daarbij goed nadenken over onder andere schoon drinkwater, sanitair en waar de mensen hun afval moesten laten. Hij vond dit echt superleuk om te doen.

Ook is hij met de hele klas naar een andere middelbare school geweest om daar een paar lessen te volgen. Ze waren dus voor een ochtend even brugklassers waarbij ze onder meer een les wiskunde en Engels kregen. Ook moesten ze steeds van lokaal wisselen, zodat ze daar ook alvast aan konden wennen.
Deze middelbare school organiseerde ook een avond voor ouders van toekomstige brugklasleerlingen. Tijdens deze avond werden er ook drie brugklaslessen gegeven. Dit leek ons erg leuk, omdat je dan alvast een indruk van de school kon krijgen. Daar aangekomen bleek dat het animo voor deze avond helaas heel laag was. De teamleider van de brugklassen gaf aan dat er nooit heel veel ouders op af komen, omdat het een beetje afschrikt dat ze ook echt les krijgen.

Terug in de schoolbanken

Aaangezien we met zo’n kleine groep waren konden we wel echt goed de school bekijken en hadden we alle gelegenheid om vragen te stellen. Na een korte presentatie gingen we op weg naar onze eerste les. Dat werd een lesje Engels. De lerares sprak ook alleen Engels met ons en zo doen ze dat ook gelijk al aan het begin van de brugklas. Zo leer je een nieuwe taal ook het snelst. Ze liet zien welke boeken er worden gebruikt voor de verschillende niveaus en deed wat Engelse schrijf- en uitspraakoefeningen met ons. Ook kregen we in groepjes een Engelse tongbreker en diegene die dit het snelst hardop kon lezen mocht dit voor de hele klas doen. Van ons groepje was ik het beste en uiteindelijk ook de winnaar van de klas. De zin die ik heel snel achter elkaar moest opzeggen was:

Picky people pick Peter Pan peanut butter, ‘tis the peanut butter picky people pick!

Ook luisterden we naar het nieuwe nummer van Adele en ondertussen moesten we de ontbrekende woorden in de songtekst invullen. Dat was voor mij ook een eitje, want ik kon de tekst al uit mijn hoofd, haha!

Na het lesje Engels gingen we naar een les debatteren. Dit is een onderdeel van Nederlands. De ouders werden in twee groepen verdeeld. De lerares had een stelling bedacht: Het lezen van een boek is zonde van je tijd. Eén groep was voor en één groep was tegen. Daarna moesten we met goede argumenten komen om de andere groep te overtuigen. Ik zat in de groep die voor was, dus ik had er wel veel moeite mee. Het lezen van een boek zonde van je tijd? Echt niet, ik vind het heerlijk om een boek te lezen. Ik kon niet echt een goed argument bedenken waarom lezen zonde van je tijd zou zijn!

Als laatste kregen we een les wiskunde van een hele vrolijke en enthousiaste leraar. Hij had een opdracht bedacht en aan de hand van die opdracht gingen we verschillende wiskundige formules maken. Hij gaf echt op een fijne manier les en wij kregen een goed indruk van het vak wiskunde.

In januari zijn er weer de informatieavonden en open dagen bij de middelbare scholen wat ook handig is om te bezoeken, maar het is dan wel altijd superdruk. Wij vonden deze lessenavond voor ouders echt een goed initiatief en juist omdat het rustig was konden we goed rondkijken op deze school en kregen we een goede indruk van de lesmethodes van tegenwoordig.

Nu weer even een paar weekjes rust en dan in januari gaan we weer verder kijken op de open dagen. Het is erg leuk om te zien dat onze zoon steeds enthousiaster wordt over de middelbare school.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.