Moods Lifestyle
storm
Travel

Storm op de camping!

Ik rits de deur van de tent open en kijk uit over de heuvels van Le Marche. Aan de overkant op de heuvel zie ik het silhouet van het dorpje Monte Rinaldo. Het is nog vroeg, maar het zonnetje schijnt al volop en voelt heerlijk warm op mijn huid. De jongens liggen nog te slapen en ik pak een boek en zet mijn stoel aan de rand van het veld. Ik probeer een paar pagina’s te lezen, maar mijn blik wordt telkens weggetrokken naar het landschap om me heen.

Voor de tweede keer verblijven we op camping Agricamp Picobello nabij het dorpje Montelparo in het zuiden van Le Marche. De eerste keer was het zo goed bevallen dat we nu zelfs bijna vier weken op deze camping staan met onze “nieuwe” tweedehands Karsten tent. De tent hebben we het jaar daarvoor overgenomen van medekampeerders. Het opzetten ging snel en gemakkelijk, veel handiger dan die enorme tunneltent die we het jaar daarvoor nog hadden.

Ik zit een beetje weg te dromen en kijk naar de stralend blauwe lucht. Zo te zien wordt het weer een erg warme dag. De eerste dagen op de camping doen we eigenlijk niet veel, omdat het zo enorm heet is. Helemaal niet erg, want de jongens vermaken zich prima op de camping en ik geniet van het lezen van een boek of ik schrijf in mijn notitieboek. Terwijl ik nog wat pagina’s probeer te lezen, maakt Raymond zich klaar voor een excursie met Rob de eigenaar en nog een paar gasten van de camping. Ze gaan rotsklimmen ergens in de buurt.

De jongens zijn inmiddels ook wakker en we zeggen Raymond gedag. Wij vermaken ons ondertussen prima. De kinderen zie ik niet terug. Ze zijn met een heel stel kinderen vrijwel de hele ochtend het spelletje “rond de tafel” aan het doen bij de pingpongtafel. Ik lees en schrijf lekker verder. Mijn stoel staat in de schaduw van een boompje, want in de zon is het niet uit te houden. De ochtend gaat voorbij en ik verwacht Raymond elk ogenblik terug.

Dan voel ik de wind wat aanwakkeren. Ik hoor de bladeren in de bomen steeds meer ritselen en kijk omhoog. Achter me zie ik donkere wolken verschijnen. De wolken in de lucht zijn echt indrukwekkend, maar ook een beetje onheilspellend. De wind blijft aanhouden en het waait steeds harder. Misschien waait het wel over denk ik nog. Dan beginnen de eerste druppels te vallen en op dat moment komt Raymond terug van het rotsklimmen. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad. Ik haal de kinderen bij de pingpongtafel op, zodat we samen wat kunnen eten en drinken.

Overvallen door de storm

Zodra we bij de tent terug zijn begint het gigantisch te stormen. Ik kijk om me heen en we zijn ingesloten door donkere en dreigende wolken. We vluchten de tent in. Het stormt harder en harder en de tent gaat door de wind heen en weer. Gelukkig staat de tent stevig genoeg. Net als we denken dat het niet erger kan worden gebeurt het. De wind wakkert nog meer aan en de buizen van de tent (het zijn oppompbuizen) klappen naar binnen! Van de voortent verhuizen we naar het slaapgedeelte. Naast de wind vallen er nu mega hagelstenen uit de lucht. Tak, tak, tak tak, keihard op het tentdoek.

storm

De jongens liggen op de slaapzakken met vingers in hun oren en ze beginnen te huilen. Raymond en ik proberen de buizen van de tent naar buiten te duwen, maar de wind is te sterk. We hebben al onze krachten nodig om de tent overeind te houden. In de voortent vliegen de hagelstenen naar binnen via alle mogelijke kiertjes en openingen. Door het raampje zie ik onze picknicktafel ondersteboven waaien. Dan trekt de wind zo hard aan de stokken van de tarp dat deze gewoon doorbuigen en breken. Weg tarp. Alles ligt op de grond. Dan zie ik de luifels van de tenten om ons heen kapot waaien. Ik heb nog nooit zo’n storm meegemaakt. Wat is dit?

storm

Net zo snel als het begon is het ook weer afgelopen. We kunnen de buizen van de tent weer loslaten. Onze tent heeft het overleefd, gelukkig. Ik troost de jongens die door het gebeuren even flink in paniek waren. We lopen de tent uit en kijken om ons heen. Wat een ravage! Kevin z’n tent is half stuk gewaaid en zijn slaapgedeelte is veranderd in een zwembad. Matje, kussen en slaapzak zijn doorweekt. We zetten de picknicktafel weer rechtop en ruimen de tarp en stokken op. Om ons heen lopen de mensen eerst een beetje verdwaasd rond, maar al snel helpt iedereen elkaar met opruimen. Rob en Erna, de vriendelijke eigenaren van de camping, gaan ook bij iedereen langs om te kijken of alles goed is. Eén tent is helemaal stuk gewaaid en andere tenten zijn beschadigd. We kijken ook even bij onze auto op de parkeerplaats. Onze auto heeft een paar deukjes opgelopen van de hagelstenen. We stonden half onder een kleine boom, dus dat heeft de meeste hagelstenen tegen gehouden. Andere auto’s zijn volop geraakt en zijn dan ook bezaaid met kleine deuken. Even later horen we dat er ook een grote boom is omgevallen op de toegangsweg naar de camping. We lopen er heen om te kijken. De jongens vinden het nu stiekem toch wel een beetje cool.

storm

Mensen lenen spullen van elkaar en helpen elkaar zoveel mogelijk. Erg fijn dat iedereen zo met elkaar begaan is. Van onze buren krijgen we zelfs hun tarpstokken. Hun tarp is kapot gewaaid, dus ze hebben niets meer aan de stokken. Wij mogen ze hebben, zodat we de rest van onze vakantie alsnog de tarp kunnen gebruiken. De rest van de dag zijn we vooral bezig met opruimen, spullen laten drogen (gelukkig komt later het zonnetje weer door) en kijken naar hoe de omgevallen boom wordt weggehaald. ’s Avonds op het terras is de storm natuurlijk hét onderwerp van gesprek. Gelukkig hebben we de rest van de vakantie alleen maar heerlijk zonnig weer gehad en hebben we heerlijk kunnen genieten. Het was wel een hele belevenis!

camping le marche

De rest van de vakantie hebben we gelukkig prachtig weer!

 

Ben jij wel eens overvallen door het weer tijdens je vakantie?

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Rowan - sillysis.nl
    8 april 2016 at 10:21

    Wat heb je dit leuk geschreven zeg, het was net alsof ik er even bij was! Lijkt mij toch wel schrikken: zo’n storm!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.