Moods Lifestyle
speurtocht
Travel

Speurtocht kinderen Zuid-Kennemerland NP

Een paar weken geleden hadden we zin om een stukje te wandelen met de jongens. Meestal gaan we dan naar de Waterleidingduinen, maar we wilden weer eens wat anders. We maakten een speurtocht met de kinderen tijdens een mooie wandeling! Ten noorden van de Waterleidingduinen ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit is een uitgestrekt gebied met duinen en bossen en ligt tussen de plaatsen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort ingeklemd.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het park is het hele jaar geopend en je kunt hier heerlijke wandelingen maken of mooie fietstochten. Er leven in dit gebied veel dieren zoals herten, konijnen, vlinders, vele soorten vogels, vossen. Daarnaast leven er ook wat grotere dieren in het wild zoals de konik (een klein paardenras), Schotse hooglanders en zelfs een kudde wisenten. Deze dieren worden ook wel de Europese bizons genoemd en de enige kudde van Nederland graast dus in een gedeelte van het park. Er loopt ook een wandelpad door het gebied, maar deze is gesloten tussen 1 maart en eind september i.v.m. het broedseizoen.

In het bezoekerscentrum De Kennemerduinen kun je een enorme (opgezette) wisent bewonderen. Het is echt een enorm groot beest! Er staan nog een paar opgezette dieren en kinderen kunnen hier meer leren over de dieren door interactieve spellen. Je kunt hier verschillende folders krijgen en bij de balie zijn goede wandelkaarten te koop. Ook bieden ze verschillende soorten speurtochten aan.

Speurtocht kinderen: Hulpboswachter

Na wat informatie te hebben gekregen van de dame achter de balie besloten we om een speurtocht te gaan doen met de kinderen. Er zijn verschillende soorten speurtochten ingericht op verschillende leeftijden. Wij gingen voor de hulpboswachter speurtocht! De speurtocht kost € 15.- (per max. 4 kinderen) en daarnaast betaal je een borg voor het gebruik van de rugtas. Lever je alle spullen weer onbeschadigd in dan krijg je je borg netjes weer terug.

speurtocht

Daar gaan we dan! Spot jij het kleine konijntje?

We kregen een rugtas mee met daarin een geplastificeerde routekaart en een geplastificeerd boekwerk. In het boek legt de boswachter uit wat hij allemaal doet en geeft hij verschillende opdrachten. Je volgt de route op de kaart en daar staan nummers op. Bij elk nummer voer je één van de opdrachten uit. In de tas zit bijvoorbeeld ook een kompas, een verrekijker, een boommeter, een potje met vergrootglas, haringen en touw, een blinddoek, een vogelgids en nog meer. De opdrachten zijn erg leuk om te doen. De kinderen vonden het geweldig. De lengte van een boom opmeten, beestjes zoeken onder een dikke tak en bestuderen in het potje met vergrootglas, bodemonderzoek doen, vogels spotten en het leukste vonden ze het spelletje met de blinddoek. De kinderen deden de blinddoek om en daarna draaiden wij ze in rondjes. Vervolgens naar een boom in de buurt begeleiden en dan moesten ze met hun handen voelen. Daarna weer een paar passen terug en de blinddoek af. Dan maar goed om je heen kijken en raden welke boom je zojuist hebt onderzocht! Soms lukte dit wel en soms niet. Natuurlijk moesten wij het zelf ook proberen. We hebben erg gelachen!

speurtoch

Beestjes onderzoeken is altijd leuk en interessant!

Na de route te hebben gelopen (ongeveer 3,5 kilometer) en alle opdrachten te hebben gedaan kom je weer uit bij het bezoekerscentrum. Daar kregen de jongens nog een mooi diploma en zijn ze nu officieel benoemd tot hulpboswachter!

We gaan zeker nog een keer terug naar dit park. We hebben nu maar een klein stukje van het park gezien en het is best groot, dus nog genoeg te ontdekken. Wil je ook een keer wandelen in dit gebied? Je vindt alle informatie over dit gebied op deze website.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.