Moods Lifestyle
Stabbur
Travel

Slapen in een stabbur in Noorwegen

Ga je op reis naar Noorwegen en ben je op zoek naar een bijzondere accommodatie om te overnachten? Zoek dan niet verder! Eén van de meest bijzondere overnachtingen in Noorwegen is het slapen in een stabbur! In de omgeving van het plaatsje Rollag in Noorwegen zijn meerdere van deze stabburs omgebouwd tot overnachtingsadresjes voor reizigers.

Stabbur in Noorwegen

Wat is een stabbur vraag je je waarschijnlijk af? Vrijwel alle boerderijen in Noorwegen hebben op het land ook wel ergens een stabbur staan. Vroeger werd een stabbur gebruikt om voedsel in te bewaren. Gebouwd op palen boven de grond, zodat er zo min mogelijk dieren bij het voedsel konden komen. Het is een traditioneel gebouw en als je door Noorwegen reist zul je ze onderweg zeker zien staan.

Stabbur PicMonkey Collage

Slapen in een traditionele stabbur

Tegenwoordig zijn er een aantal van deze stabburs omgebouwd tot accommodatie voor toeristen. De meeste stabburs hebben geen stromend water of elektriciteit. De stabbur waarin wij verbleven had wel elektriciteit en een gezellige ouderwetse inrichting. Er waren vier slaapplaatsen, twee eenpersoonsbedden beneden in de stabbur en een tweepersoonsbed op de eerste verdieping. Er stond ook een tafeltje en een paar stoelen. Via een kleine, maar steile houten trap heb je toegang tot de eerste verdieping. De stabbur is van hout en hier en daar kijk je door de kieren heen naar buiten. Er lagen dikke dekens op de bedden, dus koud hebben we het niet gehad. Er was binnen aan de zijkant van de stabbur een toilet voor noodgevallen, maar je kon ook naar de badkamer lopen op korte afstand van de stabbur in het huis van de eigenaren. Zij hadden aan de zijkant van hun huis een privé-badkamer voor gasten van de stabbur. We kregen midden in de nacht wel bezoek van een vleermuisje! We hoorden opeens een hoop gefladder boven onze hoofden. Snel het lampje aangedaan en de vleermuis ging hoog tegen een houten balk hangen. Daar hebben we hem maar lekker laten hangen. De rest van de nacht hebben we hem niet meer gehoord en de volgende ochtend was hij verdwenen.

Stabbur

Een traditionele stabbur in Noorwegen.

Stabbur

Stabbur

Je kunt geen eten maken in de stabbur en ook zit er geen ontbijt of diner bij de overnachting. Op korte afstand konden we in een restaurant eten bestellen en meenemen naar de stabbur. Naast de stabbur stond nog een klein minihuisje waar kinderen in konden spelen en er was een grote tuin met een speeltoestel en een trampoline. De kinderen konden zich hier heerlijk uitleven.

Het is geen accommodatie om meerdere nachten te verblijven, maar als je op doorreis bent is één nachtje in een stabbur zeker aan te bevelen. Het is een leuke belevenis, helemaal als je met kinderen reist!

Wij boekten onze overnachting in een stabbur gewoon via Booking.com, maar je kunt ook een kijkje nemen op deze website.

Kennen jullie deze vorm van accommodatie al? Zouden jullie wel eens een nachtje willen doorbrengen in een stabbur?

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Marcella
    21 oktober 2015 at 21:57

    Wat een gave plek om te overnachten. Lijkt me best bijzonder, met kieren tussen het hout en dikke dekens op bed.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.