Moods Lifestyle
selectief eten
Persoonlijk

Selectief eten, wat doe je eraan?

Het is weer tijd voor een update over het eetprobleem van onze jongste zoon. Ik schreef hier al vaker over en je kunt er hier wat meer over lezen. Eén van de kenmerken van een autismespectrumstoornis is dat ze vasthouden aan het bekende. Onze jongste zoon heeft dit met verschillende dingen, maar waarbij het heel duidelijk naar voren komt is het eten. Hij lust maar een paar dingen en eet sowieso helemaal geen warm eten.

Selectief eten

We zijn nu al bijna een jaar bezig om hem te laten proberen ander (warm) voedsel te laten eten. Via stickers sparen, beloningen en hele kleine stapjes zijn we tot het punt gekomen waarop hij het aandurft om een worteltje of een patatje te kauwen en even in zijn mond te houden. Verder dan dit durft hij echt niet en de paniekaanvallen komen weer terug. De laatste paar weken heeft de begeleidster elke zaterdag een uur lang met hem geoefend. Hij durfde zelfs een keer vier keer te kauwen. Het allerlaatste stapje, het doorslikken, daar is hij ontzettend bang voor. We hebben nu besloten om te stoppen met deze behandeling en hebben hem ingeschreven bij het Seys Centrum, een gespecialiseerde instelling op het gebied van eetproblemen bij kinderen.

Het Seys Centrum bekijkt eerst wat het probleem precies is en beslist daarna of ze hem in behandeling kunnen nemen. Daarna kom je op een wachtlijst te staan tot er plek is. Wij moeten in ieder geval eerst filmopnamen maken. Ze willen beelden zien waarop hij voedsel krijgt aangeboden wat hij niet lust en beelden van voedsel dat hij wel lust. Afgelopen maandagavond hadden we ’s avonds aan tafel voor het eerst filmopnamen gemaakt en hij was helemaal overstuur. Tranen met tuiten huilen, omdat hij het echt niet durft te eten, maar ook omdat hij niet gefilmd wilt worden. Het was echt zo zielig om te zien. We werden er zelf ook helemaal verdrietig van.

De rest van de week hebben we niet gefilmd en komend weekend gaan we dit weer opnieuw proberen. We gaan dit dan vooraf duidelijk aan hem uitleggen en even zien hoe dat dan gaat. Nadat we de beelden hebben opgestuurd gaan ze zijn situatie bespreken en bekijken welke behandeling hij zou kunnen krijgen. Ook worden we nog uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Als ze denken hem een passende behandeling te kunnen geven dan worden we op de wachtlijst geplaatst.

Daarna is het afwachten tot we aan de beurt zijn!

Hebben of kennen jullie ook kinderen die selectief eten?

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 oktober 2015 at 13:25

  Jeetje dat lijkt me best heftig. Niet alleen voor jullie zoon maar ook voor jullie als ouders. Hopelijk krijg je goede help van dat centrum.

  • Reply
   Patricia
   20 oktober 2015 at 09:05

   Het is soms best even pittig ja! Wij hopen ook dat ze hem van zijn angst af kunnen helpen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.