Moods Lifestyle
eetprobleem
Persoonlijk

Saturday Sessions: update eetprobleem en meer

Saturday Sessions

In Saturday Sessions vertel ik jullie van alles en nog wat! Wat er de afgelopen week is gebeurd, leuke dingen die ik heb gekocht, dingen die ik met jullie wil delen en ook over situaties waar we mee te maken hebben binnen ons gezin.

Vandaag een wat uitgebreide update over het eetprobleem van onze jongste zoon. Daarna een stukje over mijn nieuwe hobby met wat foto’s!

Update eetprobleem

Voor de lezers die nog niet op de hoogte zijn; onze jongste zoon is gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. Eén van de eigenschappen die daarbij hoort is het vasthouden aan het bekende. Bij Tristan uit dit zich vooral met eten. Hij eet heel selectief. Het liefst eet hij een cracker met kaas of bruine boterhammen met kaas. Bruin brood met hagelslag of chocopasta gaat er ook wel in. Daarnaast eet hij chips, koekjes, fruit en cake (geen taart). Hij eet helemaal geen warm eten. Nooit gedaan. Alles wat warm is (of warm hoort te zijn) dat eet hij niet. Ook niet als het warme eten afgekoeld is. Hij is er heel erg bang voor en durft het echt niet te proberen. Tranen met tuiten van angst en paniekaanvallen. Het consultatieburo heeft vanaf kleins af aan gezegd dat we ons niet druk moesten maken en dat het vanzelf wel zou komen. Inmiddels is hij bijna 6, 5 jaar en eet hij dus nog steeds niet warm.

Sinds een paar maanden zijn wij onder begeleiding van de organisatie Kids at Home (Carehouse) bezig met een behandelplan. Hij gaat al ruim een jaar één dag in de week naar een “club” waar ze aan verschillende doelen werken met andere kindjes samen en hij eet daar dan ook. Ook gaat hij om de week op zaterdag naar een “club” waar ze ook weer aan verschillende leerdoelen werken. Hij krijgt daar begeleiding om zijn emoties onder controle te krijgen en om aan zijn sociale vaardigheden te werken. Voor de kinderen heet het een “club” om het niet zo zwaar te maken. Sinds een paar maanden zijn we intensief met het eetprobleem aan de slag gegaan. De begeleidster komt de zaterdagen ook bij ons thuis om te kijken hoe het gaat met het avondeten. We hebben een behandelplan opgesteld om zo te proberen Tristan aan het eten te krijgen. Het zijn kleine babystapjes (stukje eten tegen lip houden, tegen tand houden, tegen tong houden etc.). Ik heb er al eerder over geschreven in deze blogpost.

We zijn nu op een punt gekomen (stukje afbijten en uitspugen) dat hij niet meer verder durft. Hierdoor krijgt hij dus ook zijn beloning niet (fruit of/en cracker met kaas) waardoor de huilbuien weer terugkomen. Onze begeleidster weet eigenlijk ook niet goed hoe het nu verder moet. Zij heeft contact opgenomen met Seys Centra, een instelling die gespecialiseerd is in eetproblemen van kinderen. Wij zijn ook al eens naar een bijeenkomst geweest waar een presentatie werd gegeven over deze instelling. Erg interessante bijeenkomst. We hebben getwijfeld of we Tristan hier moesten gaan inschrijven, maar er is een enorm lange wachtlijst en we wilden eigenlijk zo snel mogelijk het probleem aanpakken. Wie weet komen we hier uiteindelijk toch op uit als het ons niet lukt.

Seys Centra heeft het volgende advies aan ons gegeven:

– Stapje terug doen om Tristan weer wat meer zelfvertrouwen te geven (dus niet meer afbijten, maar stukje eten tegen tand en tong aanhouden)

– Tristan elke dag 1 soort voedsel geven totdat hij het gewend is en dan pas over naar een volgend product.

Wij deden elke avond wat anders proberen. Dus de ene keer een worteltje, de andere keer een patatje en dan weer een stukje kip. Nu wordt dus aangeraden om bijvoorbeeld elke avond wortel te proberen. Zo raakt hij langzaam gewend aan één soort voedsel. Is hij daaraan gewend, dan pas iets anders proberen. Op zich is dat natuurlijk wel logisch, maar dan moeten we dus een hele tijd (weken) hetzelfde product gaan eten. Dat zie ikzelf dan weer niet zo zitten. “Jongens, we eten twee weken lang elke dag patat!”. Onze oudste zoon zou een gat in de lucht springen. Elke dag worteltjes bij het eten wordt ook ééntonig. Maar goed, als het Tristan helpt moeten we dat misschien toch maar gaan doen.

Vanavond komt de begeleidster weer langs en dan gaan we het nieuwe behandelplan weer even goed bespreken. Kijken of we op die manier verder kunnen komen. Mocht het echt niet lukken dan gaan we denk ik toch contact opnemen met Seys Centra om te kijken of zij Tristan verder kunnen helpen.

Het zou toch fijn zijn voor Tristan als hij op een kinderfeestje ook gewoon lekker knakworstjes, patat of poffertjes kan eten!

Nieuwe hobby en tekenchallenge

Sinds een paar weken ben ik bezig met een nieuwe hobby. Tekenen! Ik heb nooit echt goed kunnen tekenen, maar ik wil het zo graag leren. Ik vind de manga-stijl uit Japan erg leuk en grappige cartoon/strips tekenen trekt me ook. Realistisch tekenen (mensen, landschappen etc.) lijkt me erg moeilijk, maar zou ik ook graag willen leren. Ik heb nu wat meer vrije tijd en ik vind het een leuke hobby voor erbij. Ze zeggen wel eens dat iedereen kan leren tekenen als je het maar vaak genoeg doet.

Chibi

Kleine tekening van een chibi met kitten. (Het woord Chibi is Japans voor “klein kind” of “kort persoon”. Chibi’s zien er vaak heel schattig uit door hun kleine postuur en meestal een groot hoofd en grote ogen. Er zijn veel variaties in. Deze heb ik zelf bedacht.

Landschap

Deze tekening heb ik gemaakt naar aanleiding van de youtube tutorial van de illustrator Koizu. Vooral de weerspiegeling van de huisjes en bomen in het water waren lastig om te tekenen.

 

Het tekentablet van Wacom. De Intuos Manga Pen & Touch Creative Tablet.

Het tekentablet van Wacom. De Intuos Manga Pen & Touch Creative Tablet.

Vuist

Realistisch tekenen is ook vrij lastig. Toch vind ik deze vrij goed gelukt. Mijn linkervuist nagetekend!

Via youtube zijn er veel tutorials, dus dat probeer ik te volgen en soms teken ik iets uit mezelf. Ik heb sinds kort ook een tekentablet aangeschaft. Sowieso werk ik veel met de computer, dus een tekentablet is fijner in gebruik dan een muis en daarnaast kun je met een tekentablet en een tekenprogramma mooie digitale tekeningen maken. Met een muis is het namelijk niet zo gemakkelijk om vloeiende lijnen te tekenen. Het is wel echt even wennen met een tablet, maar ik vind het erg fijn werken. Ook de foto bovenaan het artikel met de worteltjes heb ik met het tekentablet gemaakt.

Ik ben ook op Instagram een beetje gaan speuren naar andere tekenaars/illustrators om inspiratie op te doen. Zo kwam ik ook op de Instagram van Rhianna Wurman terecht. Zij heeft ook een eigen productlijn onder de naam Ello Lovey (kaarten, kalenders etc.) en ze maakt erg leuke tekeningen of doodles zoals het ook wordt genoemd. Elke maand start zij een tekenchallenge en zo ook voor de komende maand Maart. Aan elke dag hangt een thema of onderwerp waar je dan een doodle (mini tekeningetje) van maakt. Daarna publiceer je deze op je Instagram account met de hashtag #doodleadaymarch. Zo leer je je tekenskills te verbeteren, omdat je dagelijks tekent. Ook leer je hoe je bepaalde onderwerpen of thema’s kunt tekenen, omdat je over sommige onderwerpen toch even moet nadenken. Hieronder zien jullie de challenge van de maand Maart.

De Doodle a Day challenge van Maart! Wie doet er nog meer mee?

De Doodle a Day challenge van Maart! Wie doet er nog meer mee?

Ik zag dit ook al voorbij komen op de Instagram van Saske van de blog ikbensaske.nl. Zij maakt ook echt leuke doodles! Ik ben benieuwd of ik het vol kan houden, maar het lijkt mij een geweldige leuke en creatieve uitdaging! Ik zal denk ik wisselen tussen doodles op papier en doodles gemaakt met het tekentablet.

Fijn weekend allemaal!

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.