Moods Lifestyle
Quintana
Travel

Quintana in Ascoli Piceno

In het zuiden van Le Marche ligt de prachtige oude stad Ascoli Piceno. Veel van de gebouwen en pleinen in Ascoli Piceno zijn gemaakt van travertijn, een natuursteen (kalksteen) met een witgrijze kleur. Vooral het Piazza del Popolo is een plaatje om te zien. Het gehele plein is geplaveid met dit natuursteen. Als de stenen nat zijn en het zonnetje schijnt dan glimt en spiegelt het ook nog eens prachtig. In de stad staan vele historische gebouwen, torens en kerken die je kunt bezichtigen. Deze keer kwamen we echter voor iets heel bijzonders naar de stad: de Quintana! Dit is een ridderfeest dat elk jaar op de eerste zondag in augustus wordt gevierd.

We zorgen dat we op tijd in de stad zijn en drinken eerst wat op het terras van Caffè Meletti. Rond een uur of twee in de middag worden er hekken neergezet rondom het grote plein. Via via hebben wij vernomen waar de optocht het plein opkomt en waar ze het plein weer verlaten. We zoeken een mooi plekje uit onder de zuilengalerij en hebben zo een geweldig zicht op het Piazza del Popolo met het Palazzo dei Capitani aan de linkerzijde en de immense Chiesa di San Francesco. We moeten even geduld hebben, maar even na drie uur in de middag begint het dan toch echt.

Quintana

De lokale bevolking en toeristen staan op het Piazza del Popolo te wachten tot de optocht begint.

De Quintana

Met drums en trompetmuziek komen de eerste deelnemers van de tocht tevoorschijn. Ze lopen allemaal op de maat van de trommels. Elke wijk/gemeente van Ascoli Piceno wordt aangekondigd door banierdragers. Ze dragen elke een groot banier waarop een schildering te zien is en de naam van de wijk. De Quintana is ongeveer vijfenzestig jaar geleden gestart en toen waren er nog maar vijf wijken in Ascoli Piceno. Inmiddels is de stad uitgebreid en zijn er meerdere wijken bijgekomen. We kijken onze ogen uit, want er komt van alles voorbij lopen. We komen ogen te kort en zien onder meer ridders, boogschutters, edelvrouwen, monniken, herauten, twee valkeniers (met een echte valk en een prachtige uil!), bloemenmeisjes en nog veel meer. De edelvrouwen en de jonkvrouwen hebben prachtige jurken aan, hun haar is op een ingewikkelde manier ingevlecht en ze zijn prachtig opgemaakt. Er lopen ook vlaggendragers mee en meerdere malen worden de vlaggen hoog in de lucht gegooid en weer opgevangen. Een prachtig gezicht zo met de grote kathedraal op de achtergrond. Af en toe wordt er luid geapplaudisseerd, vooral wanneer er een wonderschone jonkvrouwe langs loopt. Vlak voor ons staan professionele fotografen die alles op beeld vastleggen voor de regionale krant.

De optocht gaat verder door de stad tot het grote stadion van Ascoli Piceno. Het feest gaat namelijk verder in het stadion waar ruiters met hun lansen meedoen aan de giostra, het steekspel (wie kent de film A Knight’s Tale nog?). Je komt dit stadion alleen in als je van te voren een (duur) kaartje hebt gekocht. Helaas hadden we dat dit jaar niet gedaan, maar we vonden de optocht al enorm indrukwekkend. Toch lijkt het ons fantastisch om ook in het stadion het steekspel mee te maken. Wie weet gaan we dat volgend jaar doen!

Woorden zeggen veel, maar soms zeggen foto’s nog veel meer. Kijk mee naar de Quintana van Ascoli Piceno!

Quintana

Quintana

Quintana

Quintana

Quintana

Quintana

De vlaggendragers gooien sierlijk hun vlaggen in de lucht.

Quintana

Quintana

Quintana

Quintana

De valkenier en zijn uil.

Quintana

Kende jij de Quintana van Ascoli Piceno al? Is er iemand al eens in het stadion van Ascoli Piceno geweest om de “giostra” mee te maken?

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Marijke
  28 augustus 2015 at 08:15

  Wow, ziet er ongelooflijk mooi uit! Die foto’s zijn heel leuk om naar te kijken! Waren jullie dan speciaal daarvoor naar daar gegaan of was het een gelukkig toeval? Dat moet echt een geweldige ervaring zijn!

  • Reply
   Patricia
   31 augustus 2015 at 11:37

   Dank je wel! Ja, we waren speciaal voor deze bijzondere dag naar Ascoli Piceno gegaan. We wisten gelukkig van te voren ook precies waar we moesten gaan staan om het beste uitzicht te hebben op de optocht! Het was echt geweldig om mee te maken!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.