Moods Lifestyle
Dewey Bridge
Travel

Picture Story: Dewey Bridge in Utah.

 

Tijdens het reizen maken we altijd enorm veel foto’s. In de serie “Picture Story” kies ik één van de vele reisfoto’s uit en vertel ik het verhaal achter de foto.

Wat zie je op de foto?

Een kapotte brug met daaronder fris groen gras en op de achtergrond een roodkleurige rotspartij.

Waar is de foto gemaakt?

De foto is gemaakt in de omgeving van Moab in Utah, de Verenigde Staten.

Het verhaal achter de foto

Alweer wat jaartjes geleden maakten we een rondreis in de Verenigde Staten. Vanaf Las Vegas deden we een rondje langs vele mooie bezienswaardigheden. Ook deden we het plaatsje Moab aan in Utah wat gezien wordt als de toegangspoort tot Arches National Park. We verbleven hier één nacht op een camping om daarna twee nachten te verblijven op de camping in het Arches NP zelf. Vanuit Moab zijn we met de camper wat rond gaan rijden in de omgeving.

Wanneer je een stukje richting het noorden rijdt dan heb je aan de overkant van de Colorado rivier een afslag naar links. Dit is State Route 279. Je kunt hier een heel stuk langs de Colorado rivier rijden. Aan je linkerhand stroomt de rivier en aan de rechterkant heb je stijle rode rotsen. Langs deze route kun je ook oude petroglyfen bewonderen. Het staat aangegeven met bordjes waar je moet parkeren. Je ziet wat hoger in de rotsen verschillende tekeningen. Leuk om te zien!

Ten noorden van Moab, voordat je de Colorado rivier oversteekt kun je rechts afslaan. Hier loopt de State Route 128. Deze weg loopt ook weer helemaal langs de rivier tot aan de Interstate 70. Langs deze weg heb je schitterende uitzichten op het ruige landschap. Veel verschillende rood-, bruin- en grijskleurige rotspartijen. Kijk vooral uit naar de bijzondere rotsformatie Fisher Towers. Deze liggen ongeveer 26 kilometer vanaf Moab. Als je iets verder rijdt over de weg dan heb je een mooi uitzicht op de Fisher Towers met op de achtergrond de (soms besneeuwde) bergen van de La Sal Mountain Range.

Dewey Bridge

De weg slingert verder door het spectaculaire landschap en dan kom je bij een brug waar je de rivier over kunt steken. Je kunt hier voor de brug de auto parkeren en wandelen naar de oude Dewey Bridge even verderop. De brug is gebouwd in 1916 en bestond uit een houten gedeelte waar het vervoer over heen kon rijden. Deze houten brug was 153 meter lang en 3 meter breed en werd door middel van twee ijzeren torens en een paar kabels vastgehouden. De meesten automobilisten die vroeger over deze brug moesten rijden vonden het wel een beetje spannend, omdat de brug aan de kabels hing ging hij bij harde wind soms heen en weer en er kraakte ook wel eens wat! In 1984 kwam de brug op de lijst te staan van National Register of Historical Places. In 1988 was men klaar met het bouwen van een nieuwe moderne brug over de Colorado rivier. De oude Dewey Bridge werd in 2000 netjes gerestaureerd en vanaf die tijd werd de oude brug gebruikt door fietsers en voetgangers.

Helaas kwam er in 2008 een einde aan de historische Dewey Bridge toen even verderop op een camping een jongen van 7 (!) met lucifers aan het spelen was in de droge rivierbedding. Het droge gras vatte vlam en door de sterke wind werd het vuur al snel groter en raasde door de rivierbedding op de brug af. Het houten gedeelte werd compleet verwoest. Er werd onderzoek gedaan naar de kosten en de mogelijkheden om de brug weer opnieuw op de bouwen. Deze kosten zouden op bijna 900.000 USD komen en de county waar de brug in is gelegen (Grand County) wilde hiervoor geen geld uitgeven. Wel hebben ze een rekening geopend voor donaties.

Wij stonden te kijken bij de oude brug en lazen het informatiebord toen er opeens een groep Amerikanen bij ons kwamen staan. Eén van de mannen bleek hier werkzaam te zijn geweest met de renovatie van de brug in 2000. Hij was hier om weer even naar “zijn” brug te kijken, maar wist niet dat deze een jaar daarvoor dus helemaal was afgebrand. De beste man had het er wel even moeilijk mee.

Wie weet hebben ze ooit voldoende donaties ontvangen en zal in de toekomst  de oude Dewey Bridge weer in ere worden hersteld!

 

 

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Rowan - sillysis.nl
  2 maart 2016 at 19:30

  Wat een bijzondere en mooie foto!

 • Reply
  Elena
  1 maart 2016 at 07:58

  Wat een prachtige foto. Het heeft wel iets, zo’n afgebrande brug.

  • Reply
   Patricia
   1 maart 2016 at 08:06

   Dank je wel Elena! Het was inderdaad bijzonder om zo’n afgebrande brug tegen te komen. Helemaal als je de geschiedenis over de brug hoort van iemand die geholpen heeft om de brug weer in oude staat te herstellen.

 • Reply
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  29 februari 2016 at 07:25

  Bijzonder verhaal zeg. Mooie foto!

  • Reply
   Patricia
   29 februari 2016 at 15:55

   Dank je wel, Narelle!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.