Moods Lifestyle
Travel

Picture Story: De ramp van Ramnefjell

Tijdens het reizen maken we altijd enorm veel foto’s. In de nieuwe serie “Picture Story” kies ik één van de vele reisfoto’s uit en vertel ik het verhaal achter de foto.

De foto van vandaag

Ramp van Ramnefjell

Wat zie je op de foto?

Een hele oude verwrongen en verroeste boot midden in een bos.

Waar is de foto gemaakt?

Deze foto is gemaakt in het bos onderaan de berg Ramnefjell in Lodalen, Noorwegen.

Het verhaal achter de foto

We rijden op een smalle weg het dal in achter het plaatsje Loen in Noorwegen. Deze weg slingert langs prachtige bergen en meren met een bijzondere groenblauwe kleur. In de verte zien we de berg Ramnefjell aan de overkant van het dal. Naast de weg is er ruimte om onze auto te parkeren. We kijken naar de berg waar een groot litteken in de rots zichtbaar is. In het verleden hebben zich hier twee verschrikkelijke rampen voorgedaan. We zijn al eerder op deze plek geweest, maar hebben nog niet eerder het wandelpad genomen richting de boot die midden in het bos ligt.

In 1905 brak er een enorme stuk rots van de berg af met een geschatte afmeting van 100 meter lang en 50 meter breed. Vanaf een hoogte van 500 meter viel dit grote rotsblok met veel lawaai in het meer en veroorzaakte een vloedgolf van wel 40 meter hoog. Vrijwel alle huizen en boerderijen in de plaatsjes Ytre Nesdal en Bødal werden weggevaagd. De toeristen boot werd 350 meter landinwaarts in de bossen gesmeten door de hoge golf.

Er werden in totaal 60 huizen vernietigd en er kwamen hierbij 61 mensen om. Naast de mensen kwamen ook veel dieren om het leven, 94 koeien, 10 paarden, 145 schapen en 16 varkens lieten het leven. Van de 61 mensen die omkwamen werden maar 9 lichamen teruggevonden onder het puin of in het meer. De overlevenden twijfelden of ze moesten blijven wonen in de vallei, maar geologen vertelden dat ze nu veilig waren en dat er niet nog meer stukken rots zouden afbreken van de berg. De huizen en boerderijen werden weer opnieuw opgebouwd. Dit keer wat verder weg van de oever van het meer. Er werd een monument geplaatst ter herdenking aan de verschrikkelijke ramp.

De geologen kregen echter ongelijk. In 1936 kwam er opnieuw een gigantisch groot rotsblok los van de Ramnefjell. Vanaf een hoogte van 800 meter viel het rotsblok in het water en veroorzaakte dit keer een vloedgolf van 70 meter hoog. Alle huizen en boerderijen in de omgeving van het meer werden verwoest. Er kwamen in totaal 74 mensen om. Na de laatste ramp zijn de huizen en boerderijen niet meer opnieuw opgebouwd.

Op de plek waar we onze auto hebben geparkeerd staat ook een monument ter nagedachtenis aan deze twee rampen. We steken de weg over en wandelen over het pad naar beneden. Het pad verdwijnt in het bos en niet veel later komen we aan bij de toeristenboot. De boot is helemaal roestig. Prachtige groene varens steken af tegen de bruinrode kleur van het roest. Er hangt een beetje een vreemde sfeer. Helemaal als je gaat nadenken over de mensen die bij de ramp zijn omgekomen.

We laten de boot achter ons en lopen het pad verder af. We komen bij een rotsheuvel en klimmen hier op. Over de rotsen lopen we verder. Bovenop staat een groot ijzeren kruis. Ook weer als herinnering aan de rampen. Er staat een bankje en we gaan hier even zitten om uit te rusten. Om ons heen zien we een werkelijk schitterend landschap. Hoge bergen, prachtig blauw water, in de verte het wit van een gletsjer. Het is prachtig, maar tegelijkertijd ook erg droevig. We zitten bovenop de stukken rots die van de Ramnefjell zijn afgebroken, vloedgolven hebben veroorzaakt en zoveel mensen hun dood hebben ingejaagd. Het merendeel is nooit teruggevonden. Ze liggen hier. Onder onze voeten. Onder de rotsen en op de bodem van het meer waar ze hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Zijn jullie wel eens op de plek in Noorwegen geweest?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Leen
  30 augustus 2016 at 21:00

  Wat een toeval! Wij zitten nu in de streek (verblijven vlak bij Stryn) en ik vond op het www dit verhaal over de dubbele ramp. Nu weet ik ook wat het wegwijzertje ‘boat wreck’ onderweg wilde zeggen… Best wel brrrr. Ik ga linken naar dit postje als ik erover schrijf op mijn blog, ik hoop dat je dat goed vindt?

  • Reply
   Patricia
   30 augustus 2016 at 21:11

   Bedankt voor de reactie! Ja, het is best een treurige plek. Fijne tijd nog in het mooie Noorwegen en ja, linken mag altijd! Bedankt!

 • Reply
  Claudia Hansmeier
  17 juli 2016 at 20:52

  Hi Patricia, wat schrijf je mooi! Omdat we vandaag in dit dal waren hebben we op internet wat informatie gezocht. Wat voor tragedies hebben er plaats gevonden.

  • Reply
   Patricia
   18 juli 2016 at 08:35

   Dank je wel Claudia! Veel plezier in Noorwegen!

 • Reply
  Sylvia
  17 november 2015 at 16:19

  Erg leuk idee om iets van het verhaal achter de foto te vertellen 🙂 En wat een tragedie zeg..

  • Reply
   Patricia
   20 november 2015 at 16:19

   Dank je wel! Ja, wat een ramp he? En dat nog twee keer op dezelfde plek ook!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.