Moods Lifestyle
Piano Grande
Travel

Piano Grande, kleurrijke hoogvlakte

Monte Sibillini NP

We rijden met onze auto door de heuvels en bergen van het Monte Sibillini Nationaal Park op de grens van Le Marche en Umbrië in Italië. Onderweg passeren we idyllische oude dorpjes. Op vrijwel elke heuveltop in deze omgeving ligt een schilderachtig dorp. Elk dorp heeft zijn eigen charme. De één doet niet onder voor de ander. De ochtendzon straalt en de stenen huizen en kerken van de dorpen hebben een prachtige geelgouden kleur. Hier en daar steekt een witte wolk mooi af tegen de helderblauwe hemel.

Piano Grande

Even later zien we recht voor ons de Monte Vettore opdoemen. Met bijna 2500 meter is dit de hoogste berg van het Monte Sibillini NP. Vlak daarna rijden we over de bergpas Forca di Presta. Gelijk voorbij deze pas maken de bergen plaats voor de Piano Grande, een grote hoogvlakte omringt door de bergen. We zetten de auto even aan de kant en stappen uit. Wat een fenomenaal uitzicht! We hebben mazzel, want er bloeien nog vrij veel klaprozen en andere bloemen op de velden. Grote rode lappen grond wisselen af met verschillende tinten groen. In het voorjaar schijnt de kleurenpracht nog veel indrukwekkender te zijn, maar ook nu kijken we onze ogen uit.

Piano Grande

De Monte Vettore, de hoogste berg van het Monte Sibillini NP.

Piano Grande

Na het passeren van de Forca di Presta kom je gelijk bij de Piano Grande.

Piano Grande

Bloemenpracht

We rijden een stukje verder. De weg slingert langs de Piano Grande naar alweer zo’n schilderachtig dorp, Castelluccio di Norcia. Het dorp ligt op een heuvel op 1270 meter hoogte en torent boven de hoogvlakte uit. Opnieuw zetten we onze auto aan de kant van de weg. We stappen uit, wandelen wat langs de bloemenvelden en maken foto’s. Heel veel foto’s.

Piano Grande

Velden vol met klaprozen.

Piano Grande

Het dorp Castelluccio torent boven de hoogvlakte uit.

Castelluccio

We parkeren onze auto op het pleintje midden in Castelluccio. Er is nog net een plekje over. Veel ruimte om auto’s te parkeren is hier niet, dus we zijn blij dat we nog net een plekje kunnen bemachtigen. We pakken onze rugzakken uit de achterbak en beginnen aan een wandeling in de omgeving. Vanaf het dorp lopen we de natuur in. Het pad loopt langs heuvels en door bossen. We lopen berg op en berg af. In het begin gaat het vrij gemakkelijk, maar wat later moeten we een steile heuvel op. Best zwaar zo midden op de dag met de zon die volop schijnt. De jongens doen ook goed hun best. De jongste moet af en toe even op de schouders genomen worden, maar verder wandelt ook hij goed mee. We lopen een pittig rondje met als beloning een grandioos uitzicht op Castelluccio en de Piano Grande.  Ook hier kunnen we het niet laten en schieten heel veel plaatjes.

Piano Grande

Even uitrusten tijdens de wandeling.

Piano Grande

Het uitzicht op de grote vlakte.

Piano Grande

Bijna bij het einde van de wandeling. Het laatste stuk kijken we uit op Castelluccio.

Terug in het dorp strijken we neer op een terrasje. We bestellen wat te eten en te drinken bij de vriendelijke eigenaren. Tevreden genieten we van deze bijzondere omgeving. Je kunt in deze omgeving verschillende wandelingen maken in diverse moeilijkheidsgradaties. Neem wel altijd voldoende drinkwater en eten mee als je op pad gaat en denk ook aan genoeg kleding (laagjes!). Het weer kan snel omslaan in de bergen en je moet overal op voorbereid zijn.

Piano Grande

Close up van het prachtige Castelluccio.

Piano Grande

Slenteren door het dorpje.

Piano Grande

Het plein in Castelluccio. Heerlijk eten kun je bij de bar op de achtergrond.

Piano Grande

Dit dus……mmmm.

In het dorp zie je veel wielrenners en bergwandelaars. Castelluccio is een prima startpunt voor mooie tochten in de omgeving. Er zijn een paar kleine winkels waar je souvenirs en delicatessen kunt kopen. Castelluccio staat bekend om de linzen. Deze worden verbouwd op de velden van de Piano Grande.

Voor herhaling vatbaar!

We lopen weer naar onze auto en rijden terug naar onze camping in het zuiden van Le Marche. Wat een prachtige dag hebben we achter de rug. Zeker voor herhaling vatbaar. Meerdere herhalingen zelfs. De Piano Grande heeft zo’n grote aantrekkingskracht dat we een paar dagen later het niet kunnen laten om er weer naar toe te rijden. De leegte, de rust, de kleuren, de bergen en de vriendelijkheid van de inwoners van Castelluccio hebben ons verrast!

Over een paar maanden gaan we weer terug naar het zuiden van Le Marche. We hebben nog lang niet alles kunnen zien. Uiteraard gaan we opnieuw een bezoek brengen aan de Piano Grande. Wij krijgen er geen genoeg van!

Deze korte video laat nog meer indrukwekkende beelden zien van dit landschap. Je kunt zien dat het dorpje vol staat met auto’s. In Castelluccio kan het in het hoogseizoen wel erg druk zijn, maar zodra je gaat wandelen bevind je je gelijk weer in de stilte. Ook als je gaat wandelen langs de velden vol met bloemen is het heerlijk rustig. Aan te raden is om gewoon lekker vroeg op pad te gaan. Dan is er voldoende plaats om je auto te parkeren en kun je heerlijk genieten voordat er meer toeristen komen!

Heb jij wel eens een bezoek gebracht aan de Piano Grande?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.