Op de grens van Ilona Andrews

Note: Van Uitgeverij De Fontein heb ik een recensie-exemplaar mogen ontvangen van Op de grens. Dit is niet van invloed op deze recensie en mijn persoonlijke mening.

Boekrecensie Op de grens

Op de grens is het eerste deel van een vierdelige serie van New York Times-bestsellerauteur Ilona Andews. Ilona Andrews is het pseudoniem van schrijversechtpaar Ilona en Gordon Andrews uit Texas in de Verenigde Staten. In elk deel staat een andere hoofdpersoon centraal. Hierdoor zijn deze boeken ook uitstekend los van elkaar te lezen.

In Op de grens draait het allemaal om de hoofdpersoon Rose en haar twee broertjes George en Jack. Zij wonen in de Grens, een dunne reep land die de scheidingslijn vormt tussen het Broze, onze wereld waarin geen magie bestaat en het Zonderling, het spiegelbeeld van onze wereld waarin magie volop aanwezig is en alles bepaalt. De meeste Grenzers werken in het Broze en krijgen zwart betaald, omdat ze wel magie hebben, maar geen papieren.

Rose probeert zo goed mogelijk te zorgen voor haar twee broertjes. Alle drie hebben ze hun eigen krachten. Rose kan heel goed flitsen (vandaar de bliksemflitsen op de cover van het boek), Jack kan veranderen in een katachtige en George kan doden weer tot leven wekken wat hem echter ook steeds zwakker maakt. Van de één op de andere dag wordt haar vrij stabiele wereld omver gegooid. Rose, haar broertjes en de andere Grenzers worden geconfronteerd met bloeddorstige en naar magie hongerende monsters uit het Zonderling. Ze probeert haar familie te beschermen tegen deze wezens en krijgt daarbij de hulp van de arrogante graaf Declan Camarine, een edele uit het Zonderling, die opeens voor haar huis verschijnt. Hij komt maar voor één ding en dat is Rose – en haar magie – voor zich te winnen en haar mee te nemen naar zijn huis in het Zonderling.

Door de gedetailleerde beschrijvingen is een goed beeld te vormen van de verschillende personages. Rose is een pittige onafhankelijke meid die alles voor haar broertjes overheeft en dingen graag zelf wilt oplossen. Gedurende het verhaal komt ze er achter dat ze het toch echt niet allemaal in haar ééntje kan bolwerken en dat ze de hulp van Declan zal moeten accepteren. De twee broertjes zijn realistisch neergezet. Net zoals echte kinderen zijn ze goed van vertrouwen en lekker eigenwijs. Ze hebben beiden hun eigen magie en hun eigen manier van hoe zij daarmee om gaan. Eén van de leukste personages is Declan. Een mysterieuze gast die er geweldig goed uitziet met een goddelijk lichaam en dat weet hij ook. Vol zelfvertrouwen en een tikkeltje arrogant.

Tien minuten later wist ze het hele verhaal. De blauwbloed had de beesten in stukken gehakt met onvoorstelbare vechtkunsten die Georgie demonstreerde door woest met zijn vork te zwaaien. Hij had Jack naar binnen gebracht, beloofd dat niets gevaarlijks hen zou pakken zolang hij op ze paste, en was toen pannenkoeken gaan bakken. Als hij deze hele toestand in scène had gezet, wat nog steeds een mogelijkheid was, dan had hij dat meesterlijk aangepakt. De jongens waren er nu van overtuigd dat hij hemel en aarde kon bewegen. In hun ogen was de blauwbloed binnen een uur van de ‘neerschieten zodra je hem ziet’-schurk veranderd in een roemrijke held van ongeëvenaarde mannelijkheid.

Het verhaal zit goed in elkaar en leest vlot weg. Rustmomenten worden voldoende afgewisseld met veel actie. Op een gegeven moment wordt er gesproken over vliegende beesten van de luchtmacht in het Zonderling waaronder de wyverns en manticoren. Deze wezens wekten gelijk nieuwsgierigheid, maar er wordt in dit boek verder niet op ingegaan. Sommige lezers zullen dit prima vinden en hun eigen fantasie kunnen gebruiken, maar anderen willen misschien wat meer informatie. Er volgen echter nog drie delen, dus wellicht lezen we hier later nog meer over.

Al met al een onderhoudend verhaal wat nieuwsgierig maakt naar de andere delen in deze serie. Het tweede deel Tussen twee vuren verschijnt in september.

Beoordeling: ♥♥♥♥(4/5)

Titel: Op de grens

Auteur: Ilona Andrews

Uitgever: De Fontein

Aantal pagina’s: 368

ISBN: 978 90 261 3989 5

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.