Ontworteld van Naomi Novik

Boekrecensie Ontworteld

Een heel nieuw betoverend sprookje!

Over Ontworteld

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…

Over de auteur

Naomi Novik is een Amerikaanse schrijfster van fantasyboeken. Ze werd bekend door de Temeraire-serie die nu uit acht delen bestaat en waarvan het negende deel dit jaar zal verschijnen. Voor het boek Ontworteld haalde ze de inspiratie voor de fantasywereld uit het landschap in Polen, het land waar haar moeder vandaan komt.

Mijn mening

Ontworteld doet denken aan een eeuwenoud sprookje. Ik moest er in het begin echt even goed inkomen. Alles wordt heel erg uitgebreid en gedetailleerd beschreven waardoor ik soms het idee had dat er geen vooruitgang zat in het boek. Gelukkig zat ik al snel steeds meer in het verhaal en juist door de gedetailleerde beschrijvingen kon ik me goed inbeelden hoe alles er uit zag. Vooral in het begin zat er ook wat humor in met Agnieszka die heerlijk klungelig overkomt, maar naarmate het boek vordert wordt ze steeds zelfverzekerder. Wat ik ook heel bijzonder vond aan dit boek is de vijand. Vrijwel altijd is de vijand een ander personage, maar in dit sprookje moeten de mensen uitkijken voor het Woud. Het Woud is niet zomaar een woud, maar een levend wezen die steeds groter groeit. Het probeert iedereen die in het woud komt op te slokken en nooit meer los te laten. Er leven enge wezens in het woud die iedereen in de gaten houden. Er gebeuren soms mysterieuze, enge en af en toe gruwelijke dingen in het boek. Het is een verhaal dat je met geen één ander boek kan vergelijken. De personages zijn allemaal goed uitgewerkt. Van elk personage krijg je genoeg achtergrondinformatie, alleen van de tovenaar (de Draak) had ik graag nog meer willen weten. Tegen het einde van het boek komt er steeds meer vaart in en gebeuren er veel dingen achter elkaar. Dit kan soms wat ingewikkeld worden, dus je moet je aandacht er dan even goed bijhouden. Al met al vond ik dit een heel bijzonder verhaal in een compleet nieuwe fantasywereld met magische gebeurtenissen.

Een passage uit het boek

Maar ik voelde me bekeken en dat gevoel werd steeds sterker naarmate ik dieper doordrong in het Woud, als een gewicht dat zwaar op mijn schouders drukte, als een ijzeren juk. Toen ik het Woud in liep had ik half verwacht dat er lijken aan de takken zouden hangen, dat er vanuit de schaduw wolven op me af zouden springen. Al snel wenste ik dat het gewoon wolven waren. Hier bevond zicht iets veel ergers. Hier bevond zich het wezen dat ik in Jerzy’s ogen had gezien, iets levends waarmee ik in een bedompte ruimte zat opgesloten, weggedrukt in een hoek. Er klonk ook een lied in dit bos, maar het was een wild lied dat fluisterend vertelde over waanzin, geraas en woede.

Eindoordeel

Wil je eens een compleet ander soort fantasyboek lezen? Dan is Ontworteld een prima keuze! De schrijfster heeft een bijzondere wereld geschept met bijzondere en sterke personages en een heerlijk vleugje magie. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt wordt prachtig beeldend beschreven. Een echt aanrader voor liefhebbers van fantasy, magie en sprookjes!

Beoordeling: ♥♥♥♥(4/5)

Titel: Ontworteld

Auteur: Naomi Novik

Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Aantal pagina’s: 512

ISBN: 9789024569670

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.