Moods Lifestyle
Storforsen
Travel

Travel Tip: Storforsen in het noorden van Zweden

Vandaag laat ik jullie kennismaken met een prachtige stroomversnelling in het noorden van Zweden. Een must see op je reis door het noorden van Zweden!

noorden van zweden

De E45 door het hoge noorden van Zweden

De E45 naar het noorden van Zweden

Een aantal jaar geleden maakten wij een rondreis door Zweden en Noorwegen. Onze favoriet blijft Noorwegen, de landschappen in dat land zijn echt spectaculair. Toch vonden wij het noorden van Zweden ook wel wat hebben. Ons hoofddoel van die vakantie waren de Lofoten en Vesterålen. Een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Voor de heenreis kozen wij ervoor om via Zweden naar het noorden te rijden. Eerst met de boot vanaf Duitsland naar Zweden (Göteborg) en vervolgens via de E45 helemaal naar het noorden tot aan de plaats Kiruna. Vanaf daar reden we richting de grens met Noorwegen.

De E45 is met 1680 kilometer de langste weg van Zweden en loopt van Göteborg tot aan Karesuando in het noorden. Hoe noordelijker je komt hoe rustiger het wordt. Je rijdt soms vele kilometers voordat je weer een dorpje (en tankstation!) tegenkomt. Tegenliggers kom je ook nauwelijks tegen. Het gebied in het noorden van Zweden is extreem afgelegen en dunbevolkt. Als je over de E45 rijdt kun je soms vele kilometers ver kijken en het enige wat je ziet zijn bossen, bossen en nog eens bossen. Misschien vinden sommigen dit erg saai, maar wij vonden dit toch een prachtig gezicht en heerlijk rustig!

noorden van zweden

Storforsen natuurreservaat

noorden van zweden

Spelen met water in het natuurreservaat

Pas wel op voor de elanden en rendieren. Vooral in de vroege ochtend en aan het einde van de middag kun je deze mooie beesten tegenkomen langs (en óp!) de weg. Vanaf de E45 kun je verschillende zijwegen inslaan. In het noorden van Zweden is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan de Storforsen, een machtige stroomversnelling!

Storforsen

Een stuk voorbij Arvidsjaur neem je de afslag naar rechts op weg nummer 374. Deze weg gaat richting het Storforsen hotel. Je kunt ook voor Arvidsjaur weg nummer 94 naar het plaatsje Älvsbyn pakken en vanaf daar weg nummer 374 richting het noorden nemen. Vlak bij het Storforsen hotel heb je een afslag naar het Storforsens natuurreservaat. Je auto parkeer je op de parkeerplaats en vanaf daar kun je heerlijk rondwandelen. Als je mazzel hebt dan heb je hier het rijk voor je alleen!

noorden van zweden

Waterval

noorden van zweden

Rotspartijen en watervallen

Je wandelt eerst over verschillende rotspartijen en overal hoor en zie je water stromen. In de verte hoor je het gebulder van de stroomversnelling. Dat is me toch een lawaai! Er zijn verschillende bruggetjes en vlonders aangelegd en om je heen zie je kleine watervalletjes. Een schitterende omgeving om plaatjes te schieten! Als je dichter bij de stroomversnelling komt dan zie je het water al flink opstuiven. Uiteindelijk kom je op het pad wat evenwijdig loopt met de stroomversnelling en heb je zicht op dit enorme natuurgeweld! Er zijn bijna langs het hele pad hekken neergezet, maar nog niet overal! Kijk dus goed uit, vooral met kleine kinderen.

noorden van zweden

Vlakbij de stroomversnelling (geen hekje hier!)

noorden van zweden

Het pad (met hek!) langs de stroomversnelling.

De Storforsen is circa vijf kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 82 meter. Het water stroomt hier gemiddeld met 250 m3 per seconde naar beneden en in de zomer kan dit wel oplopen tot 800 m3 per seconde! Je kunt je voorstellen wat een enorme hoeveelheid dit is. Het is dan ook echt een machtig gezicht en de omweg die je ervoor moet maken is het zeker waard! Aan de overkant van de rivier ligt het Storforsen hotel. Mocht je geen genoeg krijgen van dit mooie natuurgeweld dan kun je hier goed overnachten.

noorden van zweden

De Storforsen gezien vanaf de overkant van de rivier

Zijn jullie wel eens in het noorden van Zweden geweest? Hoe hebben jullie dat ervaren?

Liefs Patricia

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Janny
  16 januari 2016 at 22:07

  In 1994 hebben we met onze kinderen van 14 en 11 een maand door Zweden getrokken . Ons noordelijkste punt was Porjus in Lapland. Op de terugtocht hebben we ook de Storforsen bezocht. Geweldig! Wat een natuurgeweld. Zou er graag nog eens naar toe gaan.

  • Reply
   Patricia
   16 januari 2016 at 22:30

   Hoi Janny, de Storforsen is inderdaad heel indrukwekkend. Ik hoop ook nog eens terug te gaan. Het noorden is zo heerlijk rustig en uitgestrekt en prachtige natuur!

 • Reply
  Marijke
  17 januari 2015 at 20:53

  Wow, zo mooi! Ik vind zo’n overweldigende natuur in een dunbevolkt gebied ook prachtig. Dat vind ik zelfs leuker dan een citytrip. Als ik die foto’s zo zie, bedenk ik me wel dat Europa zoveel moois te bieden heeft. Ik was onlangs in Canada en dacht dat niets kon tippen aan de weidse natuur daar, maar dit lijkt er toch wel sterk op! Mooie foto’s!

  • Reply
   Patricia
   18 januari 2015 at 10:02

   Hoi Marijke,
   Dank je wel voor je reactie! Ik ben zelf ook meer van de natuurlandschappen dan citytrips. Noord Zweden is echt nog een afgelegen wildernis. Prachtig om te zien! Ik denk ook dat er in Europa nog heel veel mooie onontdekte plekjes te vinden zijn. Canada is trouwens ook geweldig! Wij waren daar in 2003, maar zou nog graag een keer terug willen!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.