Moods Lifestyle
muskusos
Travel

Picture Story: Muskusos spotten in Noorwegen

Tijdens het reizen maken we altijd enorm veel foto’s. In de serie “Picture Story” kies ik één van de vele reisfoto’s uit en vertel ik het verhaal achter de foto.

Wat zie je op de foto?

Een grote muskusos met zijn langharige vacht tussen de groene struiken.

Waar is de foto gemaakt?

De foto van deze muskusos is gemaakt langs de weg (wegnummer E6) ten zuiden van Oppdal in Noorwegen.

Het verhaal achter de foto

Tijdens één van onze reizen in Noorwegen bezochten we onder meer Oppdal. Deze plaats ligt in de provincie Sør-Trøndelag. Vanuit Oppdal kun je meerdere mooie gebieden bezoeken, zoals het Dovrefjell-Sundalsfjella National Park en Trollheimen. In de omgeving zijn mooie skigebieden en je kunt er prachtige wandeltochten maken. Eén van de hoogepunten van het bezoek aan Oppdal is de mogelijkheid om de muskusos in het wild te zien. Vanuit Oppdal zijn er verschillende excursiemogelijkheden waarbij je al wandelend op zoek gaat naar de muskusos.

De muskusos is een enorm groot grazend dier met een dikke wollen vacht. Door deze dikke vacht kunnen ze goed tegen temperaturen van tientallen graden onder nul. De muskusos kan een lengte bereiken van 2,5 meter en een hoogte van 1,5 meter. De muskusos leefde vroeger in de ijstijd samen met de mammoet en de wolharige neushoorn.

Tijdens ons verblijf in Oppdal heeft mijn man een excursie geboekt. Hij ging op muskusos-safari samen met twee gidsen. De twee gidsen waren twee jonge Noorse jongens die in de zomermaanden toeristen mee op pad namen om de muskusossen te zoeken. Ik bleef in onze gezellige Noorse vakantiewoning achter met onze oudste zoon. Aan het einde van de middag toen mijn man terugkwam van de excursie had hij hele verhalen. Hij heeft een hele gezellige dag gehad met de twee Noren en een pittige wandeling gemaakt. Eerste reden ze een stukje met de auto naar het startpunt en vanaf daar was het steil de berg op.

Boven op de berg aangekomen is er een soort toendragebied. Enorm groot en je kunt hier alle kanten op lopen. De gidsen wisten goed de weg en gingen op zoek met verrekijkers naar de kudde muskusossen. Na een tijdje hadden ze een kudde gevonden en liepen richting de kudde. Uiteindelijk zijn ze op een veilige afstand gaan zitten en hebben ze wat gegeten en gedronken. Ondertussen konden ze de kudde goed in de gaten houden. Op een gegeven moment gingen er twee mannetjes met elkaar vechten. Ze stootten met hun schedel keihard tegen elkaar aan. Een machtig gezicht! Mijn man vond het geweldig mooi om deze enorme dieren zo in het wild te zien. Gelukkig kon ik ook een beetje meegenieten aan de hand van de film en de foto’s.

De dag daarna gingen we weer op pad richting Oslo. Even ten zuiden van Oppdal langs de E6, na ongeveer twintig minuten rijden, zagen we opeens iets groots bewegen in de stuiken langs de weg. Liep daar gewoon een muskusos!! Snel zetten we de auto langs de kant van de weg en stapten we uit om het dier nog eens goed te bekijken. Tussen de weg en het dier liep nog een snelstromende rivier en de vangrail zat er tussen, dus we gingen er maar van uit dat het veilig genoeg was. Terwijl we een stukje terugliepen richting de muskusos waren er nog meer auto’s gestopt. Daar stonden we dan. Ongeveer 15 toeristen achter de vangrail en allemaal bewonderend kijkend naar de muskusos. Die trok zich weinig van ons aan en ging zelfs even languit op de grond liggen. Daarna kwam er nog een muskusos aan gelopen door de dichte begroeiing. Deze was druk aan het grazen en had ook geen oog voor alle toeristen die langs de kant van de weg stonden.

Ik vond het wel heel gaaf dat ik er nu ook één gezien had. Mijn man had echt zoiets van: “Lekker dan, ik moest gisteren een hele pittige wandeling maken om deze beesten in de verte te spotten en nu zien we ze gewoon op 20 meter afstand aan de overkant van de rivier!”

Het was in ieder geval een leuke ervaring! Na ongeveer 15 minuten kijken naar de muskusos zijn we weer in de auto gestapt en verder gereden richting Oslo.

Heb jij wel eens een muskusos in het echt gezien?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Leo
  11 november 2016 at 15:21

  Aanvulling. Inmiddels gepensioneerd en al enkele jaren wonend in Zweden. Waarom herinner ik me Dombas zo goed en vervaagd de rest enigszins? Ik was destijds 38 en onze zoon heeft een verstandelijke beperking, volledig doof aan één oor, zeer slechthorend aan zijn andere oor, kan niet praten en is een pure autist die momenteel (35) dankzij internet steeds meer interessants ontdekt. We liepen door een supermarkt in Dombas (op weg naar de muskusossen) om wat voorraad aan te vullen. Onze pakte een komkommer en beet er onmiddellijk een groot stuk uit. Wij schaamden ons en kochten de aangebroken komkommer voor een prijs die omgerekend 10 keer hoger was dan in Nederland. Dat moment vergeten we nooit, alles wat je ooit meemaakt met zo’n kind maakt een blijvende indruk.

  • Reply
   Patricia
   11 november 2016 at 17:10

   Juist door dat voorval met die komkommer in Dombås is juist die plek blijven hangen denk ik. Ik kan me voorstellen dat dat soort momenten voor altijd in je geheugen gegrift blijft staan. Onze zoon is eenzijdig doof en heeft een vorm van autisme (geen klassiek autisme), maar hij heeft ook zo zijn momenten. Soms schaam je je, maar er zijn ook grappige momenten en ik koester ze allemaal. Ik wens jullie nog een mooie tijd toe in Zweden. Ook een heerlijk land met veel natuur en ruimte!

 • Reply
  Leo
  11 november 2016 at 14:58

  Ooit kudde muskusossen gezien, om precies te zijn zomer 1987. Ten noorden van Dombas zo uit m’n hoofd, is dat Dovrefjell? Ben het even kwijt, vanaf Dombas eerst oost en dan noord. Een verlaten(?) treinstation met een botanische tuin en wat verder uitgestapt en via schitterende paden omhoog. Stonden waarschuwingsborden met afbeelding van muskusos(sen?). Was met m’n hele gezin, jonge kinderen,dus we bleven op veilige afstand van deze indrukwekkende dieren.

  • Reply
   Patricia
   11 november 2016 at 17:06

   Hoi Leo,
   Bedankt voor je reactie. Boven Dombås is inderdaad Dovrefjell. Prachtig gebied en heel bijzonder om de muskusossen te zien. Zeker ook voor kinderen. Op veilige afstand blijven is zeker aan te raden. Die logge beesten zijn sneller dan je denkt.

 • Reply
  Yvonne
  21 mei 2016 at 21:46

  Wat een bijzondere excursie zeg: op zoek naar muskusossen, haha. Lijkt me erg indrukwekkend om deze enorme dieren tegen te komen. En wat gaaf dat je er dan zo 1 vanuit de auto ziet staan.

  • Reply
   Patricia
   21 mei 2016 at 21:51

   Haha, ja het is weer eens wat anders 😉 Het zijn best grote zware beesten, dus het was echt bijzonder inderdaad om er gewoon één langs de kant van de weg te zien!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.