Moods Lifestyle
Røros
Travel

Moodspiration #23: Røros in Noorwegen

Moodspiration #23

Vandaag aandacht voor het dorpje Røros in Noorwegen. Be inspired!

Røros – Noorwegen

Røros is een voormalig mijnstadje in het oosten van Noorwegen. Het plaatsje is meer dan drie eeuwen oud en is vooral bekend om de circa 100 goed bewaarde gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Als je hier door de straatjes slentert lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Røros staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na drie eeuwen kwam er in 1977 een einde aan de mijnbouw in het stadje.

Vroeger zijn er in Noorwegen veel houten stadjes afgebrand, maar in Røros is het merendeel goed bewaard gebleven. Regelmatig worden hier filmscènes opgenomen, omdat de oude binnenstad nog zo authentiek is.

Overal in het stadje zie je de Zionskerk boven de huizen uitsteken. De kerk is gebouwd in 1784. Daarvoor stond een houten kerk op dezelfde plaats. Deze kerk is gebouwd van steen. Het is een opvallend gebouw zo midden tussen de oude houten huizen. Er zijn rondleidingen mogelijk in het hoogseizoen. Het hoogseizoen in Noorwegen is maar kort. Over het algemeen van eind juni tot en met half augustus.

Wanneer je Røros bezoekt is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan het Rørosmuseet. Een museum waar je alles leert over de historie van de mijnbouw in deze omgeving. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen en je krijgt duidelijk te zien hoe zwaar het moet zijn geweest voor de mijnwerkers. Meer informatie kun je vinden op de website van het museum. Hier vind je ook de openingstijden en entreeprijzen.

In de zomer kun je in de omgeving van Røros heerlijk wandelen, kanoën, paardrijden, vissen en nog veel meer. In de winter verandert Røros in een sprookje. De straten zijn bedekt met een dikke laag poedersneeuw. In de winter is het heel vroeg donker en overal gaan de lichtjes aan. In de winter kun je in de omgeving skiën en langlaufen. Daarnaast kun je nog vele andere winterse activiteiten ondernemen zoals een tocht met een hondenslee, sneeuwscooteren, ijsvissen, sneeuwkiten etc.

In Røros zijn meerdere hotels. Røros Hotell is het grootste hotel van de omgeving en ligt aan meerdere langlaufroutes. In het centrum van het stadje ligt het Vertshuset, een gezellig sfeervol hotel. De kamers zijn gesitueerd in meerdere gebouwen. Er zijn kamers met een echte authentieke Noorse inrichting (lees: veel hout en gezellige kleedjes op de vloer) en het hotel verhuurt ook kamers met een meer moderne inrichting. Het hotel heeft ook een uitstekend restaurant. Meer informatie is te lezen op de website van dit hotel.

Hieronder een mooi filmpje van Røros en de omgeving:

Mocht je in Noorwegen in de buurt zijn sla Røros dan zeker niet over. Het is een bijzonder stadje om te ontdekken!

Ben jij wel eens in Røros geweest?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.