Moods Lifestyle
groep 3
Persoonlijk

Mijn kind in groep 3

Inmiddels zijn de scholen weer begonnen. De vakantiepret is voorbij en de kinderen mogen weer hun best gaan doen op school. Wij kwamen op vrijdag terug van vakantie en de kinderen hadden alleen het weekend om even bij te komen. Nu zijn mijn kinderen altijd wel vrij snel geacclimatiseerd, dus uitgerust en fris en fruitig pakten ze maandagochtend hun rugzak en liepen vol enthousiasme naar school. Vooral de jongste had er zin in, want hij gaat naar groep 3!

Mijn kind in groep 3

Voor de zomervakantie mocht Tristan al een ochtend wennen in groep 3 en deze week was het dan voor het “echie”. Best spannend allemaal. Bij de kleuters mogen de ouders gewoon de klas inlopen elke ochtend om daar afscheid te nemen. Vanaf groep 3 mag dit alleen de eerste week nog. Daarna moet er afscheid genomen worden bij de deur. Aan de ene kant best jammer, want het is zo leuk om te zien wat voor een werkje er op hun tafeltje klaar ligt en hoe ze ermee aan de slag gaan. Deze week ben ik dan ook elke ochtend gezellig mee de klas in geweest. Tristan was de hele week heel ijverig en ging altijd gelijk aan de slag met het werkje wat voor hem klaar lag. Vanaf volgende week moeten we elkaar gedag zeggen bij de deur.

Leren lezen en schrijven

In groep 3 gaat het allemaal echt beginnen. In dit jaar leren ze dan echt lezen en schrijven. Tristan was tot voor kort nog helemaal niet zo bezig met letters. Hij kon zijn eigen naam schrijven, maar dat was het dan wel. De laatste weken heeft hij er wel steeds meer interesse in en in de vakantie had ik letterkaartjes meegenomen, zodat we alvast wat letters konden oefenen. Er is nu pas één week voorbij op school en de volgende letters zijn al aangeleerd: i, k, m, aa, n, r, oo en s. De woorden ik, maan en roos.

groep 3

Thuis oefenen met lezen

We hebben van school ook stencils mee naar huis gekregen met deze letters. Deze hebben we uitgeknipt en hiermee kunnen we thuis verder oefenen. De klanken van de letters uitspreken en verschillende woorden maken van de letters die tot nu toe zijn aangeleerd. Ik vind dit ook echt ontzettend leuk om samen met Tristan te doen. Gezellig samen aan de grote tafel spelenderwijs letters en woordjes leren. Op dit moment is hij alleen erg verkouden waardoor hij met zijn rechteroor ook niet zo goed kan horen. Hierdoor kan hij mij momenteel niet zo goed verstaan wat we zeggen. Hopelijk is de verkoudheid wel snel over, want het is natuurlijk wel belangrijk dat hij de juiste klanken van de letters leert! (Tristan is aan zijn linkeroor doof. Ik schreef daar al eerder over. Wil je meer weten klik dan hier en hier).

Ook belangrijk: rekenen

Natuurlijk is leren lezen en schrijven heel erg belangrijk in groep 3, maar daarnaast worden er nog meer vakken gegeven waaronder rekenen. Ik heb Tristan nog niet veel horen vertellen over rekenen, maar daar zijn ze wel mee bezig geweest. Tristan kan wel al heel erg goed tellen (tot 100) en hij is thuis ook vaak bezig met cijfertjes en klok kijken. Ik ben benieuwd hoeveel hij dit jaar allemaal gaat leren met rekenen.

Mijn oudste zoon Kevin heeft meer met taal dan met rekenen. Ik ben wel nieuwsgierig waarin Tristan zich beter gaat ontwikkelen. We zullen het gaan zien, het wordt in ieder geval een heel erg leerzaam jaar!

Hebben jullie kinderen in groep 3 (gehad?). Hoe is dat schooljaar bij jullie gegaan?

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.