Meisje met zeven namen van Hyeonseo Lee

Boekrecensie Meisje met zeven namen

Het boek Meisje met zeven namen vertelt het verhaal van Hyeonseo Lee die opgroeit in Noord-Korea. Ze is één van de miljoenen mensen die gebukt gaan onder het meest geheimzinnige en brute regime ter wereld. Tijdens de Grote Hongersnood maakt ze verschrikkelijke dingen mee en is ze getuige van onderdrukking en uithongering. Op haar zevende ziet ze zelfs met eigen ogen een publieke executie. Als ze wat ouder wordt begint ze te twijfelen of haar land inderdaad wel “de beste plek ter wereld” is.

Als Hyeonseo zeventien jaar is ontsnapt ze uit Noord-Korea en vlucht naar China. Vanuit haar woonplaats kan ze China zien liggen aan de overkant van de smalle rivier. Haar moeder handelt illegaal in spullen met kennissen en familie die aan de overkant in China wonen en na haar vlucht over de rivier klopt ze aan bij deze mensen die haar helpen. In eerste instantie was ze niet van plan om te vluchten, maar wilde ze weer terugkeren naar haar moeder en broertje. Wanneer ze haar moeder spreekt over de telefoon krijgt ze de waarschuwing om niet terug te keren naar Noord-Korea, omdat het te gevaarlijk is. Ze vlucht weg en reist van de ene naar de andere plek op zoek naar werk en een onderkomen. Uiteindelijk, na jaren op de vlucht geweest te zijn, komt ze terecht in Seoul in Zuid-Korea.  Na een tijd besluit ze het risico te nemen om terug te reizen om haar moeder en broertje te helpen ontsnappen uit Noord-Korea. In haar leven heeft ze tot zeven keer toe haar naam moeten veranderen om in leven te blijven. Hyeonseo Lee is haar laatste zevende naam.

Hyeonseo Lee is geboren in Noord-Korea en woonde daar tot haar vlucht in 1997. Tegenwoordig woont ze in Seoul waar ze na vele jaren vluchten eindelijk een thuis heeft gevonden. Ze is afgestuurd aan de Hankuk Universiteit voor Buitenlandse Studies en ze voert internationaal campagne voor Noord-Koreaanse mensenrechten en vluchtelingenzaken. Ze spreekt op bijeenkomsten over de hele wereld en haar TEDTalk in 2013 is één van de meest inspirerende TedTalks ooit. Haar presentatie werd meer dan vier miljoen keer bekeken. Ze schreef dit boek samen met schrijver en redacteur David John die ook in Seoul heeft gewoond en ooit een bezoek bracht aan Noord-Korea.

Het is een enorm indrukwekkend verhaal van een meisje dat zich staande moet houden in de verschrikkingen die plaatsvinden in Noord-Korea. Na haar vlucht is ze nog steeds niet veilig, want als de Chinese autoriteiten haar vinden zal ze alsnog teruggestuurd worden naar haar geboorteland. Bij het lezen van de verschillende gebeurtenissen die de jonge Hyeonseo meemaakt in Noord-Korea draait je maag soms om. Het is verschrikkelijk te lezen hoe de mensen daar onderdrukt worden en hoe ze in de gaten worden gehouden door de overheid. Het geringste foutje kan fataal zijn, de mensen zijn hun leven niet zeker. Hyeonseo beschrijft uitgebreid en met veel details het leven in Noord-Korea. Hierdoor is het boek ook nog eens erg leerzaam. Noord-Korea is een gesloten land en je weet maar weinig over hoe de mensen daar precies leven. Door het lezen van dit boek kom je daar al snel achter. Het erge is dat de mensen die daar wonen geen idee hebben hoe het leven kan zijn buiten de grenzen van dit bizarre land. Meisje met zeven namen is een erg interessant boek en tijdens het lezen groeit de bewondering voor de moed van Hyeonseo Lee. Wat een doorzettingsvermogen en lef heeft deze vrouw.

Ongeveer eens per maand kwamen beambten met witte handschoenen huis aan huis in het hele blok de portretten inspecteren. Als ze rapporteerden dat een gezin de portretten niet goed schoonhield – we hebben ze een keer vanuit een bepaalde invalshoek met een zaklamp zien schijnen om te kijken of ze ook maar één enkel stofje op het glas konden ontdekken – dan werd het gezin gestraft.
Een keer wees een jongen van tien uit mijn klas naar een andere jongen en zei: “Toen ik bij jou thuis was, zag ik dat jullie heel veel spullen hadden die jullie eerst niet hadden. Waar hebben jullie het geld vandaan gehaald om die te kopen?” De leerkracht rapporteerde de kritiek aan de hoofdmeester, die het rapporteerde aan de bowibu. Ze startten een onderzoek en ontdekten dat het gezin een zoon had die het land was ontvlucht en hun geld stuurde vanuit Zuid-Korea. Drie generaties van de familie werden gearresteerd wegens landverraad.
Op een koude ochtend vroeg in de winter, een paar weken voordat de rivier dichtvroor, maakte ik een wandeling in de zon over het pad langs de rivier en zag iets wat leek op een baal vodden voortglijdend met de trage stroming. Toen zag ik dat de baal vodden een gezicht had dat naar boven was gekeerd. De ogen stonden open. Vol afgrijzen keek ik toe terwijl het voorbij dreef, met de stroom mee langs mijn huis. Vlak voor zonsopkomst, voordat de mensen op de Chinese oever het zouden zien, bleken de grenswachters lijken uit het water te vissen,die ze bedekten met stro. Het waren mensen die ergens verderop hadden geprobeerd de rivier over te steken maar te zwak waren om de overkant te halen.

Voor iedereen die houdt van waargebeurde verhalen en meer wil lezen over het meest gesloten land ter wereld doet er goed aan dit boek te lezen. Hyeonseo Lee heeft in haar jonge leven ontzettend veel meegemaakt en dat verwoordt ze prima in de boek. Verwacht geen mooie emotionele gedachten of beschrijvingen. Hyeonseo somt alle gebeurtenissen over haar leven in Noord-Korea en de jaren daarna op zoals het is. Niet meer en niet minder. Ondanks het gemis van emotie blijft het een intrigerend en bijzonder boek.

Beoordeling: ♥♥♥♥(4/5)

Titel: Meisje met zeven namen

Auteur: Hyeonseo Lee (met David John)

Uitgever: The House of Books

Aantal pagina’s: 384

ISBN: 9789044344424

You might also like

1 Comment

  1. Vlijtig Liesje says

    Dit lijkt me een interessant en spannend boek! Bedankt voor de review.

Leave A Reply

Your email address will not be published.