Moods Lifestyle
Travel

Kuranda en Atherton Tablelands in Queensland

Vaak denk ik terug aan onze geweldige reis door Australië. Twee maanden lang trokken we met onze oudste zoon (die toen 3 jaar was) door het westen, noorden en noordoosten van dit enorme land. We hebben destijds zo veel mooie dingen gezien en ik zou heel graag ooit nog een keer terug gaan. Het westen en noorden van Australië hebben echt mijn hart gestolen. Wat een prachtige natuur, ontzettend veel wildlife, verlaten stranden, vriendelijke mensen en nog zo veel meer. Wij vonden het reizen door het westen en noorden (Northern Territory) het meest indrukwekkend, maar ook de noord-oostkust heeft prachtig plekjes, alleen is het wel een stuk drukker en meer toeristisch.

Atherton Tablelands

Mocht je ooit een bezoek brengen aan Queensland en je komt in de omgeving van Cairns dan is het aan te raden om een omweg te maken richting het binnenland. Het Atherton Tableland ligt ten zuidwesten van Cairns en biedt een prachtig landschap, mooie watervallen en gezellige theehuizen en restaurants waar je kunt genieten van een lekkere lunch.

Kuranda Atherton Tablelands

Het landschap van de Atherton Tablelands

Het Atherton Tableland is een hoogvlakte en ligt op ongeveer 600 tot 1100 meter hoogte. Het gebied is vrijwel het hele jaar door mooi groen en qua temperatuur is het prima uit te houden. Aangezien dit gebied op een plateau ligt schommelt de temperatuur in de zomer rond de 25 tot 30 graden en in de winter van 20 tot 25 graden. Ideaal! De winter loopt hier van april tot september. Breng ook een bezoek aan één van de bezoekerscentra van het gebied. Er zijn er meerdere, maar sowieso in de plaatsen, Mareeba, Yungaburra, Kuranda en Malanda. Je kunt hier informatie opvragen en excursies boeken.

Eten

Het gebied staat bekend om zijn lekkere eten en er worden veel lokale producten gebruikt in de gerechten. Je vindt er vele cafés, restaurants en theehuizen, maar ook zie je stalletjes langs de weg staan waar je heerlijke verse producten kunt kopen, zoals aardbeien, avocado’s, mango’s, macadamia noten en zo veel meer.

Hoogtepunten

In de Atherton Tablelands is heel veel te zien en te doen. Er zijn verschillende excursiemogelijkheden en je kunt er ook fijne wandelingen maken. Helaas hadden wij geen tijd om alle hoogtepunten te bezoeken, omdat wij onderweg waren van Cairns naar onze volgende accommodatie in Mission Beach. Een paar van de hoogtepunten zijn Kuranda, de Cathedral Fig Tree, de Curtain Fig Tree en het Waterfall Circuit.

Kuranda

Door het gebied stroomt de grote Barron River en midden in het regenwoud bij het plaatsje Kuranda kun je de mooie Barron Falls bewonderen. Wij waren hier half juli en dan is er weinig water waardoor de waterval niet veel voorstelt, maar het blijft een mooi gezicht! Ga je echter vlak na het regenseizoen (ongeveer april/mei) dan is de Barron Falls een enorme bulderende waterval! Kuranda zelf is een leuk plaatsje waar je verschillende eetgelegenheden kunt vinden. Er wonen veel kunstenaars die vaak ook een eigen winkeltje hebben. Ook kun je verschillende parken bezoeken waar je de meest prachtige vogels, koala’s, wombats, slangen en andere inheemse dieren kunt bewonderen. Het is een levendig en toeristisch plaatsje, maar toch erg leuk om te bezoeken.

Kuranda Atherton Tablelands

Barron Falls met weinig water. Kom je vlak na het regenseizoen dan verandert dit stroompje in een gigantische bulderende waterval waarbij je vrijwel geen stukje rots meer ziet!

Cathedral Fig Tree

Onderweg van het plaatsje Gordonvalle naar Yungaburra kun je de prachtige Cathedral Fig Tree bezoeken. Deze boom schatten ze op ongeveer 500 jaar oud en is helemaal omgeven door luchtwortels. In de kruin van de boom zijn zaadjes terecht gekomen en in de loop der jaren zijn deze zaadjes gaan groeien en de wortels zijn naar beneden gegroeid. De stam van de boom zelf is vrijwel niet meer te zien door de wortels die er omheen zijn gegroeid. De omtrek van de boom is nu bijna 50 meter!

Kuranda Atherton Tablelands

De Cathedral Fig Tree

Kuranda Atherton Tablelands

Wandelen langs de luchtwortels

Curtain Fig Tree

De Curtain Fig Tree staat in Yungaburra en ook deze boom is omgeven door wortels die om de stam zijn gegroeid. Vanaf de parkeerplaats loop je via houten vlonders naar de boom. De Curtain Fig Tree is een spectaculaire boom met luchtwortels die ongeveer 15 meter naar beneden vallen en een soort gordijn vormen.

Kuranda Atherton Tablelands

De Curtain Fig Tree bij Yungaburra

Kuranda Atherton Tablelands

Close-up van de wortels van de Curtain Fig Tree

Waterfall Circuit

Via Malanda rij je naar Millaa Millaa. Hier begint het Waterfall Circuit. Een weg waarlangs drie mooie watervallen liggen. De Millaa Millaa Falls, de Zillie Falls en de Ellinjaa Falls. Vooral de Millaa Millaa Falls is prachtig en omgeven door veel groen en mooie planten. Je kunt een duik nemen in de poel onder de waterval, maar het water kan wel erg koud zijn!

Kuranda Atherton Tablelands

De prachtig gelegen Millaa Millaa Falls

Kuranda Atherton Tablelands

Durf jij een duik te nemen in het frisse water?

Kuranda Atherton Tablelands

De Zillie Falls liggen ook langs het Waterfall Circuit

Kuranda Atherton Tablelands

Diep in het regenwoud liggen de Ellinjaa Falls

Wil je meer informatie hebben over dit schitterende gebied? Kan dan eens op deze website. Je vindt hier heel veel informatie over onder meer de bezienswaardigheden, excursies en accommodaties.

Hebben jullie wel eens een bezoek gebracht aan de Atherton Tablelands?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.