Moods Lifestyle
Kiruna in Noord-Zweden
Travel

Picture Story: Kiruna in Noord-Zweden

Tijdens het reizen maken we altijd enorm veel foto’s. In de serie “Picture Story” kies ik één van de vele reisfoto’s uit en vertel ik het verhaal achter de foto.

Wat zie je op de foto?

Op de foto zijn wat houten huizen te zien met op de achtergrond windmolens en besneeuwde bergen.

Waar is de foto gemaakt?

Deze foto is gemaakt in Kiruna. Een plaats in het hoge noorden van Zweden.

Het verhaal achter de foto

Jaren geleden maakten we met onze oudste zoon een rondreis door Zweden en Noorwegen. De reis over de E45 van het zuiden naar het noorden van Zweden was prachtig. Heel veel bossen en prachtige vergezichten. Hoe noordelijker we kwamen hoe minder dorpjes en auto’s we tegenkwamen. De E45 ging over in de E10 en we sloegen linksaf naar Kiruna, een wat grotere stad in het noorden van Zweden. Midden in Lapland! Het ligt in een enorm uitgestrekt en verlaten gebied. Waar je ook kijkt zie je uitgestrekte bossen, kale vlaktes met rotsen en bergen en heuvels met sneeuw. We verbleven in een houten huisje aan de rand van de stad vlakbij een paar hoge saaie torenflats.

De stad ziet er wel heel erg troosteloos uit. De mensen die hier wonen leven vrij geïsoleerd. In de wijde omgeving is er alleen maar leegte. In de winter leven ze maanden lang in het donker en de zomer is hier maar van korte duur. Wij vonden deze stad er maar grauw uitzien. Het enige gebouw waar een beetje smeuïgheid aanzit is de kerk van donkerrood hout met gouden beelden. Verder doet de stad grauw en grijs aan. De meeste mensen hier werken in de mijnbouw. In de directe omgeving van Kiruna liggen drie grote ijzererts mijnen. In één daarvan wordt nog steeds gewerkt. De mensen werken hier op een diepte van ruim 1100 meter onder de grond en ze zijn van plan om nog verder de diepte in te zakken naar ruim 1300 meter onder de grond!

De ijzerertsmijnen lopen voor een groot deel onder de stad door en de stad dreigt nu te verzakken. Er is een enorm project bezig om de gehele stad opnieuw te bouwen op een plaats verder weg van de mijnen. Hele woonwijken, het station, scholen, de bibliotheek worden verhuist naar een nieuwe plek. Een gigantische onderneming en de kosten (miljarden kronen) hiervoor worden betaald door het staatsmijnbedrijf van Zweden. De planning is dat vrijwel de gehele stad uiterlijk in 2033 verhuist is naar de nieuwe plek.

Vlakbij Kiruna kun je in de winter het ijshotel bij Jukkasjärvi verblijven. Elke winter wordt dit hotel weer opnieuw opgebouwd en verschillende kunstenaars ontwerpen verschillende kamers gemaakt van ijs. Wij waren in het voorjaar in Kiruna en het ijshotel was al voor een groot gedeelte weggesmolten, maar toch wel even leuk om te bezoeken.

Na het bezoek aan Kiruna gingen wij verder met onze reis door dit verlaten, maar indrukwekkende landschap. Kiruna is geen stad waar je even gezellig een paar dagen blijft hangen, maar voor een nachtje op doorreis is het goed te doen. Ik ben benieuwd hoe het nieuwe Kiruna eruit gaan zien in de toekomst!

Ben jij wel eens in het hoge noorden van Zweden geweest en/of in Kiruna?

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.