Moods Lifestyle
kind verveelt zich
Persoonlijk

Kind verveelt zich, hoe los je dat op?

Kind verveelt zich

Kennen jullie dat? Een kind verveelt zich ondanks de kasten, bakken en dozen vol met speelgoed. Zodra mijn kind even iets voor zichzelf moet doen dan weet hij niets te bedenken.

Onze jongste zoon wilt altijd iets samen doen. Met ons of met zijn grote broer. Dit kan natuurlijk niet altijd. Soms willen we allemaal gewoon even tijd voor onszelf. Tristan vindt het dan erg moeilijk om zelf iets te bedenken wat hij kan gaan doen. Zelfs zo erg dat hij huilbuien krijgt, omdat hij het gewoon even niet meer weet.

Onze oplossing

In overleg met de begeleidster van Tristan hebben we nu een overzicht voor hem gemaakt; “Wat kan ik doen op een vrij moment?”. We hebben eerst samen met hem alle spelletjes en speelgoed op tafel neergelegd. Per spel hebben we hem gevraagd of hij daarmee zelf kan spelen of dat hij het betreffende spel alleen samen kan doen. Ook heb ik van alle spelletjes en activiteiten foto’s gemaakt. Daarna hebben we een lijst gemaakt. Als wij nu tegen Tristan zeggen dat hij even een half uur iets zelf moet gaan doen dan kan hij op de lijst kijken en daaruit een activiteit kiezen.

kind verveelt zich

Lijst “Wat ik ik doen op een vrij moment”

Is hij alleen dan kan hij een activiteit of spel uit de lijst kiezen die onder het pictogram “alleen” staan vermeld. Als bijvoorbeeld zijn grote broer er is dan kan hij iets kiezen onder de pictogram “samen”. Alles wat met beeldschermen te maken heeft (televisie kijken, computeren, playstation) hebben we op een apart vel geprint. Zodra we vinden dat er genoeg “beeldschermtijd” geweest is halen we die lijst weg, zodat hij alleen nog kan kiezen uit de overige activiteiten.

kind verveelt zich

Alle “beeldschermactiviteiten” op een apart vel

Ervaring

Tot nu toe werkt de lijst erg goed. Hij kan nog niet lezen dus de foto’s helpen hem hier prima bij. Hij gaat nu steeds vaker even op de lijst kijken en beslist zo zelf wat hij gaat doen. Wanneer hij een tijdje helemaal zelf heeft gespeeld dan doen we daarna vaak weer even samen een spelletje. Op deze manier leert hij om een paar keer per dag even voor zichzelf iets te doen.

kind verveelt zich

We merken hier ook weer aan dat Tristan het fijn vind om te werken met pictogrammen. Het maakt het voor hem allemaal een stuk duidelijker.

Weten jullie kinderen ook af en toe niet wat ze moeten doen? Hoe lossen jullie dat op?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.