Moods Lifestyle
je kind meer loslaten
Persoonlijk

Je kind meer loslaten is moeilijk

Je kind meer loslaten.

Vandaag een stukje over het (meer) loslaten van je kind. Kevin wordt alweer 11 jaar binnenkort en we merken dat hij nu steeds meer zijn eigen gang wil gaan. Vaker afspreken met een vriendje van school en langer buiten spelen. Of afspreken met een groepje vrienden bij iemand anders thuis om te werken aan een opdracht voor school. Daarvoor moet hij dan wel een stuk verderop in het dorp zijn waardoor Kevin meerdere keren een weg moet oversteken met de fiets.

Sowieso ben ik al erg beschermend (misschien een beetje te?) naar mijn kinderen toe. Dit komt vooral doordat ze beiden toch een beetje “bagage” hebben. Tristan met zijn autismespectrumstoornis en Kevin met zijn ADHD. Hierdoor is Kevin erg impulsief en doet dingen eerst voordat hij erover nadenkt. Een hele lange periode vond Kevin het wel best. Hij sprak eigenlijk nauwelijks af met andere kinderen en hij was gewoon graag thuis. Meestal verdiept in een boek, want lezen is een grote hobby van hem (goh, van wie zou hij dat nou hebben?). Ik vond het ook wel fijn dat hij gezellig thuis was steeds. We merken nu dat er een omslag is. Steeds vaker spreekt hij af met andere kinderen en is hij langer van huis weg. Wat toch ook wel heel goed is voor hem!

Ik heb Kevin altijd dichtbij me gehouden en ik vind het heel moeilijk om hem los te laten. Je raakt de controle een beetje kwijt en dat vind ik lastig. Toch is het belangrijk om hem die ruimte te geven. Hij leert bepaalde dingen alleen maar door te doen en wij kunnen niet altijd bij hem zijn om situaties op te lossen. Hij moet ook vertrouwen krijgen in zijn eigen kunnen om zich verder te ontwikkelen. Zo krijgt hij ook meer zelfvertrouwen en een eigen verantwoordelijkheidsgevoel.

Elke keer als hij alleen op pad gaat dan herhalen we de standaard regels (niet met vreemde mensen mee, niets van vreemden aannemen, goed uitkijken met oversteken etc.). Ook bespreken we hoe laat hij uiterlijk thuis moet zijn. Over het algemeen gaat dit erg goed. Hij is nooit langer dan 5 minuutjes te laat geweest.

Ik heb wel vertrouwen in hem dat hij zich aan de regels houdt, maar het blijft moeilijk om je kind los te laten!

Wat is jullie ervaring met het meer loslaten van je kind?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.