Moods Lifestyle
Flåm
Travel

Fotoserie Flåm en omgeving (Noorwegen).

Een paar jaar geleden tijdens onze rondreis door het fjordengebied van Noorwegen verbleven we in het plaatsje Flåm (spreek uit als Flom!). We hadden via internet een geweldige accommodatie gevonden. Een prachtig houten huis boven op een heuvel met uitzicht op de groene bergen en het mooie fjord. We hadden precies de juiste week uitgekozen om hier te verblijven, want het was een komen en gaan van cruiseschepen.

Flåm

Flåm is een bekende toeristische plaats aan het Aurlandfjord en in de zomer komen er vele cruiseschepen die hier aanleggen. De meeste passagiers gaan hier van boord om een ritje te maken met de beroemde Flåmsbana, een treinrit van Flåm naar Myrdal. In ongeveer een uur tijd rijdt de trein door een spectaculair landschap met steile bergwanden en watervallen. In de week dat wij in het huis verbleven kwamen er elke dag wel één of twee cruiseschepen langs. Vanaf ons balkon en terras hadden we een geweldig mooi uitzicht op deze schepen die elke ochtend aan kwamen varen en laat in de middag weer vertrokken. Ook onze jongens hebben ontzettend genoten van die enorme cruiseschepen.  Bij het huis hoorde ook een motorbootje en daarmee hebben we de schepen goed van dichtbij kunnen bekijken!

Je kunt vanuit Flåm ook verschillende uitstapjes maken naar onder meer Otternes, een openluchtmuseum met oude boerderijgebouwen, het uitzichtpunt Stegastein boven Aurland en de Aurlandsfjellet, een prachtige bergroute tussen de plaatsen Aurland en Lærdal. Het plaatsje Lærdal heeft een mooi klein centrum met oude houten huisjes. Erg leuk om even rond te lopen of op een terrasje genieten van wat lekkers. Ook leuk om te bezoeken is het kleine plaatsje Undredal met het kleinste staafkerkje van Noord-Europa. Er wonen circa honderd mensen en vijfhonderd geiten! Die geiten kun je vooral op de toegangsweg richting Undredal tegenkomen, dus voorzichtig rijden op deze weg!

Ook leuk om te doen even voorbij het plaatsje Gudvangen een ritje te maken over de weg bij Stalheimskleiva. Een weg met 13 haarspeldbochten en een stijgings- en dalingspercentage van 20%. Boven de weg ligt het bekende Stalheimhotel en vanaf het terras van dit hotel heb je een schitterend uitzicht!

Hieronder neem ik jullie aan de hand van foto’s mee naar dit prachtige stukje Noorwegen. Kijken jullie mee?

Flåm

Onze accommodatie voor een week in Flåm. Niet verkeerd toch?

Flåm

De andere kant van het huis met een blik op het Aurlandfjord.

Flåm

Vanaf het huis konden we de cruiseschepen goed bewonderen. Van dichtbij lijkt het wel een flatgebouw zo groot!

Flåm

Dit schip kwam zo opdoemen uit de ochtendmist. Prachtig!

Flåm

De cruiseschepen leggen aan in de haven van Flåm. Met dikke touwen werden ze goed vastgemaakt.

Flåm

Wat een reusachtig schip!

Flåm

De beroemde groene trein van de Flåmsbana.

Flåm

Heerlijk varen over het Aurlandsfjord met het bootje wat bij het huis hoorde.

Flåm

Zo ligt Flåm als je komt aanvaren vanaf Aurland. Als je goed kijkt zie je linksboven het witte huis ons rode huis. Zie je het?

Flåm

Je kunt een stuk het dal achter Flåm inrijden. Je vindt hier prachtige plekjes met helderblauw water, watervallen en veel groen.

Flåm

Schitterende uitzichten onderweg.

Flåm.

Uitzicht over het plaatsje Aurland en het fjord vanaf het uitzichtpunt Stegastein.

Flåm

Over de Aurlandsfjellet van Aurland naar Lærdal. Wandelen langs de sneeuwvelden.

Flåm

Wandelen door het oude gedeelte van Lærdal.

Flåm

En genieten van een warme wafel met jam op een terrasje in Lærdal.

Flåm

Het uitzicht over het landschap van de Stalheimskleiva in de buurt van het plaatsje Gudvangen.

Flåm

Breng ook zeker een bezoekje aan Otternes Bygdetun, een sfeervol openluchtmuseum op een steenworp afstand van Flåm.

Flåm

Otternes Bygdetun

Flåm

Alle oude huisjes bewonderen.

Flåm

Even genieten van de prachtige omgeving.

Flåm

Vanaf Otternes kijk je uit op het dorpje Flåm met de steile bergen op de achtergrond en de schepen in het fjord.

Flåm kan in de zomermaanden soms wat overspoeld worden door alle dagjesmensen die van de cruiseschepen afkomen. Op de laatste foto zie je het kleine centrum van Flåm rechts naast het aangemeerde schip liggen. Wij liepen af en toe even door het dorp om boodschapjes te doen of een ijsje te halen en vonden het leuk om naar de mensen te kijken die van de schepen afkwamen. Zij bleven hier maar een paar uur, maar wij konden een volle week van deze prachtige omgeving genieten! En als we in ons mooie huis waren met enorme tuin dan was het één en al rust en had je totaal geen last van al die dagjesmensen. Een heerlijke plek om je vakantie te vieren en nu ik zelf al deze foto’s terugzie krijg ik alweer heimwee!

Zie jij jezelf al een keer Flåm bezoeken na het zien van deze foto’s?

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Marijke
    5 maart 2016 at 10:13

    Wauw, dit is zo ontzettend mooi! Ik zal al enkele van jouw foto’s op Instagram passeren en was al zwaar onder de indruk. Niet te geloven hoe gigantisch die cruiseschepen zijn 😉 Ik zie me hier zo al zitten in het bootje dat bij het huisje hoort… wat een paradijs!!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.