Moods Lifestyle
middelbare school kiezen
Algemeen

Een middelbare school kiezen. Hoe doe je dat?

Heb jij nu ook een kind in groep 8 zitten? Dan zijn het op dit moment vast ook spannende tijden in verband met het zoeken naar een geschikte middelbare school. Wij zijn deze weken lekker druk bezig geweest met het bezoeken van informatieavonden, open dagen en lesjesmiddagen. Onze zoon heeft met zijn klas ook al een bezoek gebracht aan een middelbare school hier in de buurt om een paar lessen te volgen en meegedaan met workshops op weer een andere middelbare school. Er zijn hier in de buurt een stuk of vijf middelbare scholen waar we uit konden kiezen en uiteindelijk hebben we een goede keuze kunnen maken.

Een middelbare school kiezen?

Er is zoveel keus en elke school heeft wel iets extra’s te bieden, bijvoorbeeld tweetalig onderwijs, speciale sportklassen/theaterklassen/designklassen, een cultuurprofiel en nog veel meer. Waar let je op bij het kiezen van een goede middelbare school? Welke school is het meest geschikt voor jouw kind? Er zijn veel aspecten waar je op kunt letten. Ik noem er hieronder een aantal die voor ons belangrijk zijn, maar voor jou kunnen er misschien wel hele andere factoren zijn die zwaarder wegen dan het onderstaande rijtje!

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je gaat kijken naar scholen die het juiste onderwijsniveau aanbieden. Er zijn scholen die MAVO (VMBO-T), HAVO en VWO niveau aanbieden, maar ook scholen die gericht zijn op de de verschillende VMBO-niveaus. Wij kregen begin januari al het schooladvies door van de leerkracht van groep 8, zodat we gericht konden kijken naar scholen die dit niveau aanbieden. 
Middelbare scholen heb je in allerlei soorten en maten. De grootte van de school vinden wij wel een belangrijke factor. Wij twijfelden nog over twee scholen waarvan de één bijna 2000 leerlingen heeft en de ander 1000. Dat scheelt gewoon de helft. De grotere school had wel drie aparte aula’s voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw, maar als de bel gaat tussen de lessen door dan lopen er toch heel erg veel leerlingen door de gangen. Een kleinere school met meer overzicht is voor onze zoon veel beter. Rustiger en overzichtelijker.
Ook de locatie kan belangrijk zijn. Wij vinden het wel een prettig idee dat onze zoon niet al te ver hoeft te fietsen en vanuit school snel thuis is. Heeft hij gelijk meer tijd voor zijn huiswerk! De school die we nu hebben gekozen heeft voor ons helemaal een ideale ligging, het is maar een paar minuten fietsen.
Ook wel belangrijk om te weten. Is er vaak lesuitval of sprake van tussenuren? Vraag het vooral aan de leerlingen zelf tijdens de open dagen. Zij geven meestal eerlijk antwoord. Wat moeten de leerlingen doen als er een tussenuur is? Zijn ze vrij en mogen ze iets voor zichzelf doen of wordt de les opgevangen door een andere docent? Op sommige scholen zijn de kinderen vrij en op andere scholen wordt het tussenuur gezien als een leesuur waarin de klas verplicht een boek moet lezen.
Steeds meer scholen werken tegenwoordig meer en meer met computers en laptops. Op een aantal scholen zijn boeken zelfs vrijwel verdwenen en wordt alles op een laptop gedaan. Dit heeft zeker niet onze voorkeur. Boeken horen er gewoon bij en prima als dit wordt afgewisseld met opdrachten die op een computer moeten worden uitgevoerd.
Heb je een kind met dyslexie, dyscalculie, autisme of ADHD? Dan vind je het waarschijnlijk ook wel belangrijk hoe de zorg is geregeld op school. De meeste scholen hebben een zorgcoördinator waar je bij terecht kunt met je vragen. De school die wij hebben uitgekozen kijkt heel goed naar het individu. Wat heeft het kind nodig om de school goed te doorlopen en zijn diploma’s te halen. Er worden cursussen gegeven of extra begeleiding. In sommige gevallen krijgt een kind bijvoorbeeld extra tijd om zijn of haar examen te maken.
Heeft jouw kind interesse in een bepaalde richting? Veel scholen bieden tegenwoordig speciale klassen aan gericht op bijvoorbeeld sport, theater of muziek. Of je kunt bijvoorbeeld naar het Technasium. Sinds kort heeft de school die wij gekozen hebben een speciale themaklas Media & Design. Elke week krijgen de kinderen twee uur in de week extra les in verschillende soorten vormgeving. Dit kan bijvoorbeeld en ontwerpen van een lamp van recyclebaar materiaal zijn of het ontwerpen van een woonkamerinterieur die ze vervolgens moeten fotograferen. Het ontwerpen van een website of een reclameposter hoort er ook bij. Vormgeving in de breedste zin van het woord. Onze zoon vindt het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn en dingen te onderzoeken, dus hij had zijn keuze snel gemaakt!
Hoe ziet het schoolplein eruit? Is de grootte een beetje in verhouding met het aantal leerlingen? Wat ik zelf erg prettig vind is dat op de school die we hebben gekozen leerlingen uit de eerste en tweede klassen niet van het schoolplein af mogen. Fijn om te weten dat ze in de pauzes niet ergens door de wijk heen zwerven, maar gewoon met klasgenoten op het schoolplein te vinden zijn. 
Dit valt eigenlijk ook wel een beetje onder het kopje “Boeken of laptops”, maar op sommige scholen willen ze dat je nog extra spullen aanschaft naast de schoolboeken en schoolmaterialen zoals woordenboeken, schriften, agenda, mappen enz. Wij moeten voor muziekles een keyboard aanschaffen voor thuis om te oefenen. De kinderen krijgen voor muziekles huiswerk mee en moeten bijvoorbeeld een muziekstuk oefenen.
Vooral de eerste dag na de zomervakantie kan ontzettend spannend zijn voor een brugklasleerling. De meeste scholen hebben voor de zomervakantie al een kennismakingsmiddag waarbij je kind kennismaakt met zijn toekomstige klasgenoten en mentor. Ook voor ouders wordt er vaak een kennismakingsavond georganiseerd zodat de ouders kennis kunnen maken met de ouders van toekomstige klasgenoten en de mentor.
Ook voor ouders breken spannende tijden aan als je kind naar de middelbare school gaat. Je kind krijgt opeens een heleboel huiswerk en moet dingen zelf gaan plannen. Kinderen die net van de basisschool komen hebben hier vaak wel begeleiding bij nodig. Ook zul je af en toe moeten helpen met het overhoren van woordjes of begeleiding geven bij het maken van een werkstuk. Weet je zelf niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Op veel scholen worden er ook workshops of cursussen aan ouders gegeven. Op de school die wij hebben uitgekozen wordt er standaard een workshop huiswerkplanning gegeven. Op welke manier kun je het beste je huiswerk inplannen en hoe je je kind hierbij kunt helpen. Superhandig!

Het is sowieso aan te raden om informatie avonden te bezoeken en open dagen. Houdt er op de open dagen wel rekening mee dat de scholen groots uitpakken met allerlei mooie en leuke snufjes. Ze doen er alles aan om zo leuk en mooi over te komen, omdat ze natuurlijk veel leerlingen willen aantrekken. Vaak zijn er ook brugklasleerlingen op open dagen. Praat ook vooral met deze leerlingen. Ze zijn altijd heel eerlijk en vertellen hoe het er op school aan toe gaat en hoe de sfeer is. Een middelbare school kiezen is heel spannend, maar vooral ook leuk! Een  nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van je kind!

Waar let jij op bij het kiezen van een middelbare school?

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mariska
  2 februari 2016 at 09:44

  Ik ben zelf naar de middelbare school gegaan waar mijn broer ook op heeft gezeten, hij had daar een fijne tijd gehad. Die keuze was dus niet zo lastig. Vervolgens zijn mijn jongere broertje en zusje daar ook heen gegaan 🙂 Ik weet niet hoe het is om als ouder mede die beslissing te maken, maar vooral een open dag/avond geeft een goed beeld. Tegenwoordig gaan basisscholieren in groep 8 volgens mij ook met de klas naar open dagen!

  • Reply
   Patricia
   2 februari 2016 at 13:12

   Hoi Mariska, onze oudste heeft nu dan inderdaad een school gekozen en ik denk dat dit ook gelijk wel een geschikte school is voor mijn jongste zoontje. Die zit pas in groep 3, dus dat duurt nog even 🙂 Mijn oudste is inderdaad ook al met zijn hele klas naar een middelbare school geweest om een paar lesjes te volgen. Wel leuk dat ze dat doen, want ze krijgen zo al een beetje een idee hoe het er aan toe gaat in de brugklas!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.