Moods Lifestyle
Travel

Travel Tip: Dalsnibba in Noorwegen

Misschien wel het meest bekende plaatje uit Noorwegen is het uitzicht op de Geirangerfjord vanaf het uitzichtpunt Flydalsjuvet. Dit uitzichtpunt ligt ongeveer vier kilometer vanaf het plaatsje Geiranger langs weg nummer 63 richting Grotli. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het Geirangerfjord met het dorpje Geiranger en de grote cruiseschepen in het fjord. Een aantal jaar geleden is het uitzichtpunt helemaal opgeknapt. Het bestaat uit een hoger en een lager uitzichtpunt. Bij het lage uitzichtpunt staat ook een moderne stoel van beton en hout. Leuk om even op te gaan zitten en zo de omgeving in je op te nemen! Misschien wel nog leuker is het uitzicht vanaf Dalsnibba!

Dalsnibba

Best koud op de top van Dalsnibba!

Dalsnibba

Wil je het uitzicht vanaf een nog hoger punt bekijken dan moet je de berg op naar het uitzichtpunt Dalsnibba. Dalsnibba is een berg van 1476 meter hoog aan het einde van de Geirangervallei. De berg ligt op ongeveer 21 kilometer ten zuiden van Geiranger. Onderaan de berg ligt het meer Djupvatnet.

Als je op weg nummer 63 rijdt dan kom je op een gegeven moment een zijweg tegen naar de top van Dalsnibba. Het staat aangegeven met een bord. Deze zijweg is een tolweg. Op dit moment betaal je voor een auto met inzittenden 110 NOK. De weg naar de top is onverhard. Vooral bij slecht weer moet je goed uitkijken. De weg kan bij regen nogal glad worden. Een groot gedeelte van het jaar is de weg afgesloten in verband met sneeuw. Weg nummer 63 gaat meestal pas open rond 20 mei evenals de tolweg naar Dalsnibba. Soms komt het voor dat de weg pas in juni open gaat. De weg blijft dan open tot ongeveer eind september afhankelijk van de sneeuwval.

Dalsnibba

Een onverharde weg brengt je naar de top.

Dalsnibba

Gelukkig heb ik geen last van hoogtevrees!

De rit naar boven is een uitdaging in verband met de vele haarspeldbochten (hoogtevrees komt niet zo goed van pas hier!). Boven aangekomen kun je je auto parkeren op de geasfalteerde parkeerplaats. Hier loop je naar de rand van het plateau vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt op het dal en de Geirangerfjord ver beneden in de diepte. Er staan verrekijkers, maar je kunt natuurlijk ook je eigen verrekijker meenemen. De cruiseschepen lijken wel stipjes in de verte!

Dalsnibba

De Geirangerfjord ver beneden in de diepte.

Vaak hangen er wolken rond de top waar de zon af en toe doorheen probeert te schijnen. Het doet dan een beetje mysterieus aan. Als er wolken hangen dan kan het ook wat kouder zijn, dus het is aan te raden om een warm vest mee te nemen. Het weer kan flink veranderen binnen een paar minuten. Het ene moment sta je in een dikke koude mist en twee minuten later sta je vol in de zon! Wij hadden helaas geen zon gezien, maar het uitzicht blijft prachtig!

Bij de parkeerplaats staat ook een klein servicegebouw met een souvenirwinkeltje. Ook kun je wat te eten en te drinken halen. Toiletten zijn ook aanwezig. De winkel is over het algemeen geopend van half juni tot half augustus tussen 09.00 uur en 16.30 uur.

Dalsnibba

Het servicegebouw bij de parkeerplaats op Dalsnibba.

Zelfs rond mei/juni kunnen er langs de weg nog hoge sneeuwwanden liggen. Leuk voor een sneeuwballengevecht in het voorjaar en de zomer! De omgeving is erg rotsachtig, maar hier en daar kun je wat kleine plantjes zien groeien. Rendieren leven hier ook in de bergen en soms kom je deze dan ook tegen langs de weg. Er leven in deze omgeving ook poolvosjes en wolverines (veelvraten), maar deze zul je niet snel tegenkomen aangezien ze erg schuw zijn.

Ben je in Noorwegen in de buurt van Geiranger sla het uitzicht op Dalsnibba dan zeker niet over. Het is werkelijk een prachtig gezicht in een spectaculaire omgeving!

Wie van jullie is er wel eens op Dalsnibba geweest?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.