Moods Lifestyle
Castelnaud
Travel

Castelnaud in de Dordogne

Tijdens onze vakantie in de Dordogne in Frankrijk hebben we niet alleen veel grotten en rotswoningen bezocht. Onze jongens vinden ridders heel erg stoer en mama en papa vinden kastelen ook heel leuk om te bezoeken. In diverse reisgidsen en folders stond Castelnaud beschreven. Ik denk wel het bekendste kasteel van dit gebied. Op een mooie zonnige ochtend gingen we op pad.

Castelnaud

Vanaf Castelnaud heb je een geweldig uitzicht over het dal met de Dordogne rivier en het kasteel van Beynac.

Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud is een pracht van een kasteel. Het ligt hoog boven op een rots in het mooie dorp Castelnaud-la-Chapelle. Via een weg omhoog (goed aangegeven met borden langs de weg) kom je bij een grote parkeerplaats. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het dorp en het kasteel. Langs het steile straatje richting het kasteel zijn een aantal souvenirwinkels. Compleet gericht op ridders en jonkvrouwen. Mocht je hier met kinderen heen gaan ga er dan maar van uit dat je iets zult moeten kopen voor je eigen kleine ridder of jonkvrouw!

Kinderen worden gek hier. Die van mij in elk geval wel. Van te voren hadden we afgesproken dat we geen speelgoed gingen kopen, maar ja als ze overal andere kinderen zien rondlopen met zwaarden, helmen, prinsessenjurken en kruisbogen dan zijn ze niet meer te houden. Er is werkelijk van alles te koop en kinderen mogen zelfs wat speelgoed uitproberen, zoals bijvoorbeeld kruisboogschieten. Dat ding was trouwens gewoon gevaarlijk. De pijltjes met zuignappen werden met zo’n enorme snelheid afgeschoten dat het je kind een oog kan kosten als ze per ongeluk een pijl op hun oog geschoten krijgen…. Uiteindelijk gingen onze kinderen helemaal happy naar huis (de camping) met twee zwaarden en een helm. Het was ze toch weer gelukt!

Castelnaud

Zicht op een gedeelte van het kasteel en het dorpje.

Onze eigen ridder Tristan!

Onze eigen ridder Tristan!

Het kasteel

Het kasteel stamt uit de 12e eeuw en is sinds die tijd verschillende keren verbouwd en uitgebreid. In het kasteel kun je verschillende kamers bezoeken en overal staan borden met uitleg over de geschiedenis van het kasteel. Het kasteel doet tevens dienst als museum. Er worden diverse attributen tentoongesteld, zoals harnassen, zwaarden, kruisbogen, slingerarmen (een soort katapulten) en meer. Bij de entree krijg je een kaartje met een routebeschrijving mee. Aan de hand hiervan loop je een bepaalde route door het kasteel. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen route bepalen, maar volg je de beschrijving dan weet je in ieder geval zeker dat je niets mist! Vanaf de verschillende uitkijkpunten heb je een fantastisch uitzicht op de kastelen van Beynac en Marqueyssac en de rivier de Dordogne.

Castelnaud

Wapens staan tentoongesteld in het kasteel.

Activiteiten

Tijdens je bezoek aan dit kasteel loop je eerst van de ene naar de andere kamer. Als je houdt van kastelen en geschiedenis dan is dit echt een leuk uitje. Kinderen vermaken zich hier ook prima. Er is veel te zien en sowieso vinden ze het leuk om alle oude trappetjes te beklimmen. Daarna kom je op het grote binnenplein. Hier zijn regelmatig activiteiten te doen, met name in de zomer. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een wedstrijdje zwaardvechten houden of er zijn voorstellingen. Wij zagen bijvoorbeeld een zilversmid aan het werk. Er voert een grote stenen trap naar een hoger gelegen gedeelte waar een groot kanon staat en drie grote slingerarmen. De kinderen vonden dit natuurlijk ontzettend gaaf en waren gelijk aan het fantaseren en gingen helemaal op in hun rollenspel.

Castelnaud

Het binnenplein en aan de overkant de slingerarmen.

Castelnaud

De slingerarmen van dichtbij bekijken.

Prijzen

Voor de entree van Castelnaud betaal je in 2015 € 9.60 per volwassene en € 4.80 per kind. Kinderen onder de tien jaar zijn gratis. Er zijn ook voordelige combitickets te verkijgen voor een bezoek aan Castelnaud en de tuinen van Marqueyssac (ook een bezoek zeker waard!). Meer informatie over het kasteel en de prijzen vind je op www.castelnaud.com.

Ben jij wel eens in dit kasteel in de Dordogne geweest?

Liefs, Patricia

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.